Mulisch krijgt bronzen beeld in Haarlem

Harry Mulisch in 2001 aan zijn bureau in zijn Amsterdamse werkkamer aan de Leidsekade.
Harry Mulisch in 2001 aan zijn bureau in zijn Amsterdamse werkkamer aan de Leidsekade. Foto Vincent Mentzel

Schrijver Harry Mulisch (1927-2010) krijgt een bronzen beeld in zijn geboortestad Haarlem, meldt Novum. Het beeld van de enige ereburger van de stad komt te staan op de Grote Markt, een plein in het centrum van de stad.

Het bronzen beeld wordt gemaakt door kunstenares Jikke van Loon. De gemeente Haarlem draagt bij aan een deel van de kosten van het beeld, dat een initiatief is van de speciaal daarvoor opgerichte stichting Mulisch Verbeeld. Mulisch werd geboren in Haarlem, liet er zijn beroemde oorlogsroman De aanslag afspelen en was de eerste ereburger van de stad. De onthulling van zijn bronzen beeld vindt plaats op 30 oktober, de sterfdag van de schrijver.

Hoewel Haarlem een belangrijke stad is geweest in het leven en werk van Mulisch, woonde en werkte hij de laatste vijftig jaar van zijn leven, tot zijn overlijden op 30 oktober 2010 op 83-jarige leeftijd, aan de Leidsekade in Amsterdam. Dat huis moet later dit jaar als het ‘Harry Mulisch Huis’ voor bezoekers toegankelijk worden.