‘Miss Swiss’: van kindsterretje tot tennisveteraan

Nadat haar eerste rentree door een dopingschorsing (cocaïne) in 2006 werd beëindigd, keert Martina Hingis in het dubbelspel terug op de tennisbaan.

Hingis, woensdag in VS.
Hingis, woensdag in VS. Foto AP

Hoe oud is Martina Hingis? Tegen de veertig toch zeker? Fout. Het kindsterretje dat eind vorige eeuw de tenniswereld veroverde, is pas 32. De Zwitserse maakte woensdag haar tweede rentree in het profcircuit – in het dubbelspel. Ze won met de Slowaakse Hantuchova in de eerste ronde van de Southern California Open in de Verenigde Staten van een Duits-Kroatisch duo.

Martina Hingis, vernoemd naar tennislegende Martina Navrátilová, wordt als dochter van oud-tennisster Melanie Molitor van jongsaf aan klaargestoomd voor het grote werk. Aan de hand van haar moeder bestormt ze middenjaren 90 razendsnel de weg naar de top. Ze is amper veertien bij haar profdebuut. Miss Swiss, dan vijftien jaar en negen maanden, wordt in 1996 de jongste winnares op Wimbledon ooit, als ze met Suková het dubbelspel wint.

Een jaar later is ze de jongste speelster ooit die de wereldranglijst aanvoert. Ze wint vijf grandslamtitels in het enkelspel. Haar laatste grandslamzege behaalt ze op de Australian Open in 1999. Ze verliest finales, zoals dat jaar op Roland Garros. Hingis is tegen Steffi Graf drie punten verwijderd van de titel, maar ze verliest – tot grote vreugde van het Parijse publiek. Hingis heeft eerder dat jaar de opvallend gespierde Française Amélie Mauresmo „een halve kerel” genoemd en wordt in de finale voortdurend uitgefloten. Emotioneel stapt ze twee sets later als verliezer van de baan.

Blessures en de opkomst van het powertennis zetten de Zwitserse stilist op een achterstand. De Amerikaanse zussen Venus en Serena Williams nemen de macht over. In 2003 kondigt Hingis haar afscheid aan. Ze gaat studeren en paardrijden.

In januari 2006 maakt ze haar eerste rentree en beëindigt dat jaar als nummer zeven van de wereld. Weer raakt ze geblesseerd. In november 2007 kondigt ze haar tweede afscheid aan. Ze is betrapt op cocaïne en wil geen schorsing uitzitten. „Ik ben boos want onschuldig, heb nooit drugs gebruikt”, zegt ze. Ze wordt voor twee jaar geschorst.

Na haar tweede rentree speelt Hingis de komende weken met Hantuchova vier toernooien, waaronder de US Open in New York.