Ikea is een oase in het snikhete Shanghai

Bij normale temperaturen is een bezoek aan Ikea in zuidelijk Shanghai de oorzaak van snel opkomende hoofdpijn, zo benauwd en mudvol. Maar nu Shanghai (en 43 andere metropolen) smelt in de warmste zomer sinds 1873 met temperaturen van 35, 40,6 en zelfs 64,7 graden is het Zweedse warenhuis opeens een oase, waar de lucht is afgekoeld tot de voorgeschreven, aangename 25 graden.

Daardoor staat het Zweedse warenhuis in Sauna Shanghai bovenaan de bestemmingen van pensionado’s, ouders met vakantievierende kinderen, zwervers en de kaartclubs die anders de talrijke parken bevolken.

Zelfs de vogels en de katten mijden de parken omdat je daar, op de marmeren wanden van de vijvers, een varkenslapje kan bakken of een sateetje van zijderupsen kan grillen.

Nooit gedacht dat ik het nog eens gezellig zou vinden bij Ikea, maar dat was gisteren, toen de temperatuur naar de 40 graden kroop en de regenbuien aanvoelden als hete douches, wel het geval. Op de beddenafdeling werd op drie plaatsen gepokerd door mannen in singletjes. Het prijzige modelbed Brusali deed dienst als kaarttafel en de bijbehorende nachtkastjes werden gebruikt als zitjes.

Even verderop hing een jong stel met een baby op een grasgroene bank van de Stockholmcollectie, allebei verdiept in hun smartphone.

Meneer en mevrouw Wang, en zij waren niet de enigen, lagen ontspannen op een Dukenbed en hadden alle tijd voor een praatje. Het was al de derde keer deze hete zomer dat zij een dagje doorbrachten in Ikea, een bestemming die zij afwisselen met de bibliotheek, een van de tientallen grote supermarkten of de metro.

Meneer Wang vertelde dat zij thuis wel kunnen beschikken over een luchtkoelingsapparaat, maar daar zo min mogelijk gebruik van willen maken vanwege de onlangs verhoogde elektriciteitstarieven. De airco thuis gaat alleen aan tussen twaalf uur ’s nachts en vijf uur ’s ochtends. Vanwege het goedkoop nachttarief, begrijpt u wel. Hij heeft het best naar zijn zin bij Ikea, want hij ontmoet er vaak oud-collega’s, er is zelfs een datingclub voor eenzame gepensioneerden en hij vindt Zweeds wel een grappige taal.

De Wangs en de honderdduizenden andere Shanghaiers die in Ikea en andere winkels verkoeling zoeken, worden door de directies getolereerd. Enige voorwaarde is dat zij geen troep maken en zich aan de kledingscodes houden (geen blote lijven).

Het is op dit soort dagen dat duidelijk wordt waarom Shanghai een van de best bestuurde steden van China is. Voorspelbare problemen met de elektriciteit en de watervoorziening worden snel opgelost, in de rurale buitenwijken van de stad worden huizen uitgerust met misschien wel de meest nuttige uitvinding van de 20-ste eeuw, de luchtkoelingsmachine, zoals de letterlijke vertaling uit het Chinees heet.

De politie, en zelfs de hardhandige stadswachten (chengguan), stellen zich soepeler op en gaan rond met water en nuttige adviezen. Vooral ouderen denken dat je van de airco ziek kan worden en zelfs dood kan gaan en moeten ervan overtuigd worden toch de airco aan te zetten.

Wie het dan toch niet uithoudt in de grootste metropool van China met 23 miljoen inwoners vlucht, zoals vele rijke Shanghaiers (en wij), de bergen in. Naar koeler Moganshan, in de vorige eeuw het zomerverblijf van Shanghaise gangsters, missionarissen, expats en de familie van Mao Zedong.