Hoogste baas Shell Nigeria in NRC: we vertrekken grotendeels uit Niger Delta

Shell trekt zich grotendeels terug uit de oliewinning in de Niger Delta. “We vertrekken”, zegt de hoogste baas van Shell in Nigeria, Mutiu Sunmonu, in een interview met NRC Handelsblad. De “roekeloosheid” en omvang van de diefstal van olie dwingen Shell er toe de activiteiten meer dan te halveren.

De Niger Delta in Nigeria.
De Niger Delta in Nigeria. Foto AFP / Pius Utomi Ekpei

Shell trekt zich grotendeels terug uit de oliewinning in de Niger Delta. “We vertrekken”, zegt de hoogste baas van Shell in Nigeria, Mutiu Sunmonu, in een interview met NRC Handelsblad. De “roekeloosheid” en omvang van de diefstal van olie dwingen Shell er toe de activiteiten meer dan te halveren.

Shell-topman Peter Voser sprak gisteren in een persverklaring bij de kwartaalcijfers slechts over “desinvesteringen” in Nigeria. Het bedrijf maakte bekend afgelopen kwartaal 20 procent minder winst te hebben gemaakt, met name door “de uitdagingen in Nigeria”. Het gesprek met de Nigeriaanse Shell-baas vond vorige week onder embargo plaats.

Niger Delta aanhoudend probleemgebied

De Niger Delta is een aanhoudend probleemgebied voor het concern. Na decennia van problemen, lokale politieke onrust, enorme olielekkages en daarop volgende kritiek van milieuorganisaties. Eerder dit jaar verdwenen volgens de Nigeriaanse topman naar schatting 60.000 vaten ruwe olie per dag uit de pijpleidingen en installaties van Shell. Criminele bendes zouden zelf pijpleidingen openbreken en aftappen. In het persbericht van gisteren stelt Shell dat het veel doet om de olieroof te bestrijden maar het probleem niet alleen kan oplossen.

De wijdverbreide handel in gestolen olie heeft zich in het zeer corrupte Nigeria ontwikkeld tot een goed geoliede industrie waarbij mensen uit alle regionen betrokken lijken. Toch, zegt de Nigeriaanse Shell-baas Sunmonu, in zijn functie een van de belangrijkste mannen van het land, vertrouwen te hebben in het voornemen van president Goodluck Jonathan korte metten te maken met de criminele activiteiten.

Shell gaat zich concentreren op diepzee-oliewinning en gaswinning

Shell wil niets kwijt over de kosten die het bedrijf moet maken om een vat olie in de Niger Delta te produceren. Volgens een goed ingevoerde bron kostte het begin vorig decennium circa 4 euro dollar en is dat bedrag door alle extra veiligheids- en milieumaatregelen inmiddels opgelopen tot 15 euro. Shell haalde afgelopen kwartaal 158.000 vaten per dag uit Nigeria. Dat wil het bedrijf reduceren met 80.000 tot 100.000 vaten.

Shell gaat zich in Nigeria concentreren op de oliewinning in de diepzee en op gaswinning – dit laatste ook op het Nigeriaanse vasteland. Het zijn terreinen waarnaar de multinational sowieso zijn aandacht verlegt.