Ajax ruim langs Roda JC in openingswedstrijd Eredivisie

Ajacied Siem de Jong probeert het met een spectaculaire omhaal. Er kwam geen goal uit.
Ajacied Siem de Jong probeert het met een spectaculaire omhaal. Er kwam geen goal uit. Foto ANP/ Olaf Kraak

Landskampioen Ajax kende vanavond weinig moeite met Roda JC in de openingswedstrijd van het voetbalseizoen. Het werd 3-0 voor de Amsterdammers door goals van Ricardo van Rhijn, Siem de Jong en Viktor Fischer.

De regerend landskampioen kende een voortvarende start voor eigen publiek. Al na acht minuten kwam de ploeg op voorsprong toen een vrije trap van Christian Eriksen, die kort daarvoor al de lat had geraakt, doelman Filip Kurto verraste. De Poolse goalie kon de inzet maar half keren, waarna Van Rhijn er als de kippen bij was.

De 1-0 van Van Rhijn:
http://youtu.be/MWQmfAzy1eY

Eriksen, van wie het nog de vraag is of hij in Amsterdam blijft, stond ook aan de basis van het tweede doelpunt. Na een pass van de Deense spelmaker en matig ingrijpen van Kees Luijckx tekende De Jong voor 2-0. Roda, dat met vijf zomeraanwinsten in de basis begon, kon het de Amsterdammers niet lastig maken.

De 2-0 van De Jong:
http://youtu.be/v5x7enPstbE

Tempo zakt bij Ajax

In de tweede helft liet Ajax mede vanwege de opgebouwde marge en de warmte het tempo zakken. Desondanks kreeg de thuisploeg via Bojan Krkic en Fischer mogelijkheden om verder afstand te nemen. De Limburgers leefden door de slordigheid van Ajax nog wel even op, maar de paal en keeper Kenneth Vermeer voorkwamen een goal van Guus Hupperts.

Ook Pluim miste een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. Een strafschop, die werd toegekend vanwege vasthouden door Daley Blind, was niet aan de middenvelder besteed. Hij joeg de bal over het doel van Vermeer.

Ajax gooide het duel vijf minuten voor tijd in het slot. Een afstandsschot van invaller Lasse Schöne kwam via Kurto, De Jong en de paal voor de voeten van Fischer, die knap raak schoot. Daarmee kon de formatie van trainer Frank de Boer in de jacht op de vierde landstitel op rij eenvoudig de eerste drie punten van het seizoen bijschrijven.

De 3-0 van Fischer:

“Verzorgd positiespel, nooit echt dreigend”

NRC-sportredacteur Arman Avsaroglu was in de snikhete Arena aanwezig:

“Dit Ajax speelde hetzelfde als vorig seizoen: verzorgd, geconcentreerd positiespel dat niet altijd even spannend is. Het werd nooit echt dreigend vandaag. De goals die ze maakten kwamen voort uit fouten van Roda. Maar Roda heeft echt niets gedaan, dat speelde heel matig.”

Christian Eriksen, van wie het verblijf bij Ajax vanwege een mogelijk transfer allerminst zeker is, viel Avsaroglu in positieve zin op:

“Het gevaar kwam van hem deze wedstrijd. Als hij nog weggaat voor het einde van de transferperiode, dan krijgt Ajax het nog moeilijk. Je ziet dat Eriksen elk jaar stappen heeft gemaakt, ook nu weer.”

Nieuwe aanwinst en Barcelona-huurling Bojan Krkic maakte zijn Eredvisiedebuut. Hij speelde een uur:

“Hij is technisch heel goed. Hij was vandaag alleen niet gelukkig in de afronding. Maar hij wordt waarschijnlijk een van de leukste spelers van de competitie.”

Het wedstrijdverslag komt van Novum