Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Simon Baron-Cohen: Zero Degrees of…

Simon Baron-Cohen: Zero Degrees of Empathy. A New Theory of Human Cruelty. Gebonden, Allen Lane 2011, 190 blz., van €26,50 voor €10,-. Het Martyrium Amsterdam (020-6732092)

‘This book isn’t for people with a sensitive disposition. You can’t write about human cruelty in a cheerful way, so if you’re looking for a fun read proceed no further,’ zo waarschuwt de Britse (Cambridge) psychiater Baron-Cohen aan het begin van zijn grondige, op recent onderzoek gebaseerde studie. Sleutelwoord in het betoog is ‘empathie’: het menselijke vermogen om zich in te leven in de gevoelens van anderen, en het complete gebrek aan zo’n vermogen bij psychopaten. Sterk medisch-biologische (genetische) benadering.

Richard Overy: The Third Reich. A Chronicle. Gebonden, Quercus 2010, 408 blz., van €39,90 voor €18,90. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Beknopt maar informatief overzicht van ruim twintig jaar nazisme: vanaf de opkomst van Hitler en de NSDAP in de jaren twintig, via de greep naar de macht in 1933 en de nazificatie van Duitsland, tot en met de val van Berlijn aan het eind van de oorlog. Tussen de tekst veel extra’s: documenten zoals het partijprogramma van de NSDAP, biografietjes van nazi-bonzen (Himmler, Heydrich, Göring), fragmenten uit dagboeken en bijzondere foto’s.

Jaromir Malek: Egypt. 4000 Years of Art. Gebonden, Phaidon Press 2003, 376 blz., van €39,95 voor €19,95. Nayler & Co Den Haag.

Prachtig uitgegeven introductie in de kunst en cultuur van het oude Egypte, bedoeld voor ‘students and teachers’ en geschreven door expert Malek (Oxford University). Een kleine 350 topwerken komen in chronologische volgorde aan bod: beeldhouwwerken, keramiek, juwelen, muurschilderingen, tempelcomplexen, etc.

Dolf Broekhuizen (ed.): Robert van ’t Hoff. Architect of a New Society. Gebonden, NAi/Kröller-Müller Museum 2010, 168 blz., van €39,50 voor €12,50. Roelants Nijmegen (024-3221734)

Catalogus van een expositie in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, gewijd aan architect Robert van ’t Hoff (1887-1979). Aandacht allereerst voor Villa Henny in Huis ter Heide, de grotendeels uit beton opgetrokken villa uit 1918 die geldt als een van de fraaiste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen. Maar ook het andere werk komt uitgebreid aan de orde, zoals een woonboot met de naam De Stijl, de beweging waarvan de architect een van de oprichters was. Boek besluit met theoretische geschriften van Van’t Hoff.

David Landes, Joel Mokyr & William Baumol (ed.): The Invention of Enterprise. Gebonden, Princeton University Press 2010, 566 blz., van €75,- voor €17,50. Het Martyrium Amsterdam.

‘Entrepreneurship from ancient Mesopotamia to modern times,’ luidt de ondertitel van deze breed opgezette studie waaraan zo’n vijftien economische historici meewerkten. Uitgangspunt is de rol die ondernemers speelden bij economische groei, welvaart en innovatie, waarbij vrijwel de hele wereld in periodes onder de loep wordt genomen: het Midden-Oosten na de Romeinse tijd, Europa in de Middeleeuwen, de Hollandse Gouden Eeuw, de industriële revolutie in Engeland, 19de-eeuws Amerika, China, Japan, etc.

Anna Selby: Food through the Ages. Gebonden, Remember When 2008, 192 blz., van €37,50 voor €14,50. Parimar/De Boekenmarkt Den Haag

Leuk boek over voedsel, eetgewoonten, koken en kookboeken door de eeuwen heen, vanaf de oudheid, via de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag. Boek bevat tachtig ‘authentic recipes’, onder meer voor een Romeinse vissaus met prei, gebakken eend (Brits recept uit de Middeleeuwen) en fish-and-chips (Victoriaans).