Zakenman en hervormer

Met Mamnoon Hussain als nieuwe president, naast premier Sharif, wordt Pakistan nu geleid door een tandem van geestverwante politici.

President Hussain
President Hussain Foto AFP

NEW DELHI. - Met Mamnoon Hussain, lid van de regerende PML/N-partij die eergisteren in Pakistan door afgevaardigden in het nationale parlement en in de provincies tot president is gekozen, heeft het land opnieuw een hervormer binnengehaald op een cruciale positie.

Mamnoon Hussain (geboren in 1940) staat bekend als een doortastend zakenman. Net als zijn premier en partijleider Nawaz Sharif die in mei met overmacht de parlementsverkiezingen won en nu een nieuwe, energieke regering leidt. Bang dat hij zal worden tegenwerkt door het staatshoofd, zonder wiens handtekening wetten niet gelden, hoeft premier Sharif niet meer te zijn.

Hussain en Sharif zijn afkomstig uit ondernemersfamilies. De Sharifs produceren staal en suiker, de Hussains zitten in de textiel. Samen kunnen ze, zo wordt gehoopt, een begin maken Pakistan op te lappen. Want het land hangt in de touwen. De economie heeft ernstig te lijden onder dagelijkse stroomstoringen van soms 20 uur. Ook lukt het maar niet de tientallen jihadistische terreurgroepen onder controle te krijgen die zich naar Afghaans voorbeeld ‘Talibaan’ noemen.

Hussain won met gemak. Er werd gestemd door leden van het nationale parlement en van de vier provinciale parlementen. De PML-N heeft een meerderheid van de zetels. Maar ook veel leden van rivaliserende partijen stemden op Hussain, wat zijn presidentschap een solide basis geeft.

Hussain volgt Asif Ali Zardari op, die aan de macht kwam na de moord op zijn vrouw: premierskandidate (en ex-premier) Benazir Bhutto in 2007. Om het vertrek van Zardari, wiens partij de verkiezingen boycotte, wordt niet getreurd. Waarnemers noemen het als zijn enige verdienste dat hij heeft bijgedragen aan de voltooiing van een vijfjarige termijn van een burgerregering: voor het eerst in de Pakistaanse geschiedenis, die gelardeerd is met militaire coups. „Zardari’s regering heeft het heel erg slecht gedaan”, zegt de Pakistaanse politiek commentator Hasan Askari Rizvi. „En er waren beschuldigingen van corruptie.”

Er ontstond commotie toen de presidentsverkiezingen werden vervroegd omdat enkele parlementariërs op pelgrimstocht naar Saoedi-Arabië wilden. Vervolgens werd een klacht ingediend tegen Hussains kandidatuur omdat hij geen baard heeft, wat zou indruisen tegen islamitische tradities.

In de Pakistaanse media wordt gewezen op Hussains geboortegrond: Agra in India, de stad van de Taj Mahal. Het toont hoe verbonden Pakistan is met India, waarvan het zich in 1947, toen Brits-Indië zijn onafhankelijkheid kreeg, afscheidde. Sindsdien hebben beide landen – inmiddels kernmachten – vier bloedige oorlogen uitgevochten. Afgelopen week werd bekend dat Pakistan en India weer om de tafel gaan om de spanningen, die sinds begin dit jaar opliepen na schermutselingen in Kashmir, te verminderen.

Pakistan kreeg vandaag bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die hoopt de gespannen verhouding met zijn bondgenoot te verbeteren. Kerry sprak onder meer met de nieuwe premier Sharif en met legerleider Ashfaq Parvez Kayani.