Witte Huis ‘diep teleurgesteld’ over verblijfsvergunning Snowden

Het Witte Huis is ‘diep teleurgesteld’ vanwege de tijdelijke verblijfsvergunning die Rusland vandaag aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft gegeven, zegt een woordvoerder van president Obama vanmiddag op een persconferentie.

Foto Reuters
Foto Reuters Het paspoort van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, zoals dat vanmiddag op de Russische zender Rossiya 24 werd getoond.

Het Witte Huis is ‘diep teleurgesteld’ vanwege de tijdelijke verblijfsvergunning die Rusland vandaag aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft gegeven, zegt een woordvoerder van president Obama vanmiddag op een persconferentie.

Dat meldt persbureau AP.

Het geven van de verblijfsvergunning is volgens het Witte Huis geen positieve ontwikkeling voor de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland, schrijft Reuters. Het doet namelijk afbreuk aan een lange reeks aan samenwerkingen op het gebied van de wetshandhaving.

Onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk zegt daarover:

“De woordvoerder van Obama neemt met harde woorden afstand van de verblijfsvergunning die Snowden vandaag gekregen heeft. In de internationale politiek wordt zoiets niet snel gezegd, de Verenigde Staten nemen het hoog op. Het kan ook op andere fronten (zoals de economie of Syrië) voor veel frictie zorgen. De VS is duidelijk geïrriteerd over Poetin, dat gaat zeker een rol spelen in hun relatie.”

Dat de VS het hoog opneemt, blijkt ook uit de suggestie van Obama’s woordvoerder dat Amerika niet naar de G20-top zal gaan, aldus Valk. Ook staan aanstaande gesprekken tussen de Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry, en Defensie Chuck Hagel en hun Russische collega’s nu op losse schroeven, meldt Reuters.

Snowden: het recht wint aan terrein

Snowden zei vanmiddag in een reactie vrijgegeven door WikiLeaks dat het recht aan terrein wint dankzij de beslissing van Rusland. Hij noemde het krijgen van zijn verblijfsvergunning een “overwinning op de rechtspraak”:

“De laatste acht weken hebben we gezien dat de regering van Obama geen respect heeft voor internationaal of binnenlands recht, maar het recht zegeviert altijd.”

Snowden uitte ook kritiek op de Verenigde Staten voor het ‘aan de laars lappen’ van de internationale rechtspraak.

Snowden verliet vanmiddag het vliegveld van Moskou en kreeg een verblijfsvergunning voor een jaar in Rusland. Snowden, die gezocht wordt door de VS wegens het openbaar maken van geheime informatie, verbleef sinds 23 juni in de transitruimte van het vliegveld van Moskou.