Wij treiteren helemaal niet, de gemeente treitert ons

Een gezin in Amsterdam dat overlast veroorzaakt moet mogelijk zijn huis verlaten. „Die verhalen over ons zijn zware onzin.”

Volgens de Dimitrovs pakt de gemeente hun kinderen en inkomen af, „omdat we zigeuners zijn”.
Volgens de Dimitrovs pakt de gemeente hun kinderen en inkomen af, „omdat we zigeuners zijn”.

De gemeente treitert ons, zegt Milan Dimitrov (30) voor zijn portiekwoning in Amsterdam-Noord. Hij heeft een grote, gekleurde tattoo in zijn nek, van een palmboom en een ondergaande zon. Op zijn handen een tiental getatoeëerde sterretjes. „Die verhalen over ons zijn zware onzin. Dat we overal vuil neergooien, jointjes roken in het trappenhuis en de portiekdeur elke keer kapotmaken. Het is niet waar, wij zijn heel rustig.” Alsof hij zijn vriendelijkheid wil demonstreren, houdt hij de portiekdeur open voor een buurjongetje.

Vandaag dient een kort geding voor ontruiming van de woning van de familie Dimitrov, een gezin van acht mensen in Amsterdam-Noord. Volgens de gemeente en woningcorporatie Rochdale zorgt de familie al meer dan tien jaar voor overlast. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer afpersing, beroving, heling en diefstal. „Er ligt een dik dossier over de familie”, zegt een woordvoerder van de politie.

Twee weken geleden plaatste de gemeente een camera in de straat van de Dimitrovs. Sindsdien zijn er, voorzover de gemeente weet, geen incidenten gemeld. In de portiek van de familie hangen ook al geruime tijd twee camera’s op de gang, opgehangen door de corporatie. Eén in de kelderbox en één in de tuin van de familie.

Het plaatsen van de camera door de gemeente maakt deel uit van de begin dit jaar ingevoerde ‘treiteraanpak’, gericht op de tien meest overlastgevende gezinnen in de stad. Hulpverleners, buurtregisseurs en woningcorporaties werken samen om de overlast tegen te gaan. De camera is een zware maar noodzakelijke maatregel zei een woordvoerder van de gemeente eerder tegen deze krant. „Veel buurtgenoten durven niet op vakantie. Zeven hulpverleners worden bedreigd. Vier lopen met een alarmkastje rond, waarmee zij de politie kunnen waarschuwen.” Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan bestempelde de Dimitrovs op de lokale tv-zender AT5 als een „extreem geval”.

Stewa Genisov (32) komt bij zijn zwager Milan Dimitrov staan. „Ze proberen ons al jaren kapot te maken”, zegt hij boos. Hij is geheel in het zwart gekleed en heeft een zwarte zonnebril op zijn hoofd. Op zijn onderarm staat de naam van zijn dochter getatoeëerd, Mina. „Jeugdzorg heeft mijn twee dochters afgepakt. De Dienst Werk en Inkomen heeft onze uitkeringen stopgezet. We hebben daar aan de lopende band rechtszaken over. Alleen maar omdat we zigeuners zijn. Dat is toch racistisch?”

De straat van de Dimitrovs in Amsterdam-Noord is een carré van portiekwoningen. In het midden ligt een grasveldje en een kleine speeltuin met wipkip en zandbak. Het oogt er rustig, een paar kinderen fietsen rondjes in de straat.

„Ik wil wel wat vertellen, maar wil je mijn naam alsjeblieft niet in de krant zetten?” vraagt een buurtbewoonster die langsfietst. „Ik heb al genoeg problemen met die familie gehad.” Eén keer durfde ze bij de Dimitrovs te klagen over overlast. Het resultaat: een steen tegen haar ruit en een kapot ei op haar auto. De buurvrouw denkt dat het rustiger wordt als de Dimitrovs vertrekken. „De camera in de straat is een goed begin.”

Een andere buurvrouw, Manon Stravens (35), zegt helemaal geen last te hebben van de familie Dimitrov. „Misschien omdat ik hier pas twee maanden woon.” Het valt haar wel op dat de politie vaak patrouilleert in de straat. „Dat vind ik geen probleem. Met die camera heb ik meer moeite. Ik heb het idee dat het ding bij mij naar binnen kijkt.” Ze wil verhaal halen bij de gemeente over de camera. Maar nu moet ze eerst thuis verder klussen, met een schuurmachine. Lachend: „Dat geeft natuurlijk ook overlast.”