Werelddekking zorg binnenkort uit basispakket

Wie buiten Europa reist moet straks een aparte verzekering afsluiten voor zorgkosten. De dekking verdwijnt uit het basispakket.
Wie buiten Europa reist moet straks een aparte verzekering afsluiten voor zorgkosten. De dekking verdwijnt uit het basispakket. Foto EPA / David Crosling

Reizigers buiten Europa moeten binnenkort een aparte verzekering afsluiten voor de ziektekosten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers gaat een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen om de werelddekking uit het basispakket te halen, bevestigt een woordvoerder tegen persbureau Novum vandaag na berichtgeving hierover door de NOS.

Schippers hoopt met het wetsvoorstel zestig miljoen euro te bezuinigen op zorgkosten in het buitenland. De maatregel komt uit het regeerakkoord van 2010 en was al eerder aangekondigd, benadrukt de woordvoerder van Schippers, en zal waarschijnlijk in ‘de tweede helft van dit jaar’ naar de Kamer gaan. Zorgkosten in Europa worden nog wel vergoed.

Om werelddekking uit het basispakket te halen, moeten onder meer verdragen met Turkije en Marokko worden aangepast. De gesprekken daarover verlopen moeizaam, bevestigt de woordvoerder.