Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Uruguay legaliseert wiet

Parlementsleden tijdens de stemming over het wetsvoorstel om wiet te legaliseren.
Parlementsleden tijdens de stemming over het wetsvoorstel om wiet te legaliseren. Foto Reuters / Andres Stapf

Het parlement in Uruguay heeft vannacht na een verhit debat met een nipte meerderheid ingestemd met de legalisatie van de productie, verkoop en consumptie van wiet. Naar verwachting zal de Senaat ook met het wetsvoorstel instemmen. In dat geval wordt Uruguay het eerste land ter wereld dat marihuana volledig legaliseert.

Volgens de wet mogen geregistreerde gebruikers van achttien jaar of ouder per maand veertig gram marihuana kopen in winkels die door de staat worden aangewezen. Consumenten mogen thuis zes plantjes telen en er mogen verenigingen worden opgericht, die samen maximaal negentig planten per jaar mogen telen en oogsten. Tot nu toe is het gebruiken van wiet in het land niet verboden, maar de handel, verkoop en het bezit van wietplanten wel.

Voorstanders van de wet denken dat de gecontroleerde teelt en handel van wiet de overheid zal helpen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Ook maakt de wet een einde aan de gedoogconstructie. President Jose Mujica had de stemming over de wet uitgesteld met zes maanden om de publieke opinie meer te beïnvloeden.

Evengoed was het parlement nog steeds sterk verdeeld over de legalisering. Vijftig van de 99 parlementariërs stemden voor. Het debat duurde maar liefst dertien uur. Gerardo Amarilla van de Nationale Partij zei tegen persbureau AP dat de regering het risico van marihuana onderschat. Volgens hem is het een “toegangspoort” naar het gebruik van harddrugs en criminaliteit:

“98 procent van mensen die nu basen met cocaïne begonnen met marihuana. Ik denk dat we teveel risico’s nemen hier en spelen met vuur.”

De president zelf vertelde een lokaal radiostation dat hij nog nooit wiet had gebruikt, maar dat hij niettemin voorstander is van de wet en gelooft in de werking ervan.