SEC doet zichzelf pijn met proces tegen Tourré

Elke uitspraak in het proces tegen Fabrice ‘Fabulous Fab’ Tourré zal slecht uitpakken voor de Securities and Exchange Commission (SEC). De advocaten van de voormalige Goldman Sachs-bankier Tourré zijn ervan overtuigd dat de Amerikaanse beurswaakhond het onderspit zal delven. Maar zelfs een SEC-overwinning zal slechts zijn onvermogen onderstrepen topbankiers ter verantwoording te roepen.

De SEC wil bewijzen dat Tourré, en niet een aantal mislukte speculatieve transacties, beleggers met verliezen heeft opgezadeld van ongeveer 1 miljard dollar op een zogenoemde CDO (collateralized debt obligation (een financieel product met – in dit geval – een serie gebundelde hypotheken als onderpand). Tourré zou de rol van hedgefondsmanager John Paulson bij het uitzoeken van en het speculeren tegen de derivaten die ten grondslag lagen aan de CDO, hebben verdoezeld.

Maar CDO’s van dit type werken alleen maar als iemand bij de totstandkoming van de transacties ‘contrair’ gaat. En door de wol geverfde instellingen als ACA Capital en de Duitse IKB-bank hadden zich door hun eigen beleggingsinzichten moeten laten leiden en niet moeten afgaan op adviezen van anderen.

Blunders van de SEC hebben zijn missie bemoeilijkt. Een kroongetuige, een medewerker van Paulson, heeft gezworen dat hij tegen ACA heeft gezegd dat zijn baas bij de transactie contrair was gegaan. Degene die belast was met het toezicht op Tourré heeft ook onverwachts de verklaring van de SEC over de belegging van de IKB-bank in twijfel getrokken. En het technische jargon over de complexe producten kan de jury in verwarring brengen.

Dat is waar de advocaten van Tourré op speculeren, nu zij hebben geweigerd ontlastende getuigen op te roepen. Deze strategie kan uiteraard mislukken, maar omdat de SEC alleen maar hoeft te voldoen aan de normen voor de bewijslast bij een civielrechtelijk proces en niet aan die van een strafrechtelijk proces, moeten zij wel veel vertrouwen in een goede afloop hebben.

Maar als de toezichthouder aan het langste eind trekt, zal de kritiek niettemin losbarsten. Bij een proces, eind augustus, rond een CDO van Citigroup probeerde de SEC eveneens een bankier uit het middenechelon veroordeeld te krijgen. De jury weigerde hem echter aansprakelijk te stellen, omdat ze hem een zondebok vond voor laakbaar gedrag op een veel grotere schaal. Het publiek kan zich eenzelfde beeld over Tourré vormen, ook als hij zou worden veroordeeld.

De SEC verdient lof voor het feit dat er ruim 150 firma’s en individuen voor de rechter zijn gedaagd op grond van gebeurtenissen die tijdens de crisis van 2008 zijn voorgevallen. Justitie heeft dit soort zaken grotendeels gemeden en gekozen voor sensationelere veroordelingen wegens handel in voorkennis.

Als de SEC een reputatie wil als een waakhond met tanden, zal hij met sterkere zaken moeten komen tegen hogere bankiers.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.