‘Nederlandsche Bank bewaarde nazigoud’

Een gedeelte van de voorraad goud in de kluizen van de Nederlandse Bank.
Een gedeelte van de voorraad goud in de kluizen van de Nederlandse Bank. Foto ANP / Robert Vos

De Nederlandsche Bank heeft aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog nazigoud in bewaring genomen. Dat meldt de Volkskrant op basis van stukken uit 1950 die de Britse centrale bank eergisteren heeft gepubliceerd.

De Tsjechische nationale bank had uit vrees voor een Duitse inval haar goudvoorraad juist ondergebracht bij de Bank of England. Maar na een verzoek van de Duitsers droeg de Britse centrale bank op 21 maart 1939 het eigendom van 5,6 miljoen pond aan goud (huidige waarde: 843 miljoen euro) over aan de Duitse Reichsbank. Dat was zes dagen nadat Duitsland Praag had bezet. Maar Duitsland was op dat moment nog niet in oorlog met Groot-Brittannië.

De week daarna verplaatsten de Duitsers met hulp van de Britse centrale bank ongeveer 4 miljoen pond aan goud (waarde: 602 miljoen euro) naar de Nederlandse en de Belgische centrale bank. Volgens de krant bevestigt DNB dat de bank in 1939 vanuit Londen Duits goud in bewaring kreeg in opdracht van de Bank of International Settlements.

Het is denkbaar dat de nazi’s bang waren dat de Tsjechische buit in beslag zou worden genomen zodra Duitsland met de Britten in oorlog zou raken. De oorlogsverklaring volgde in september dat jaar nadat Duitsland Polen was binnengevallen. Nederland bleef toen nog neutraal.

    • Anouk Eigenraam