Kritiek op Griekse lening

Brazilië heeft gisteren bij het Internationaal Monetair Fonds geprotesteerd tegen het vrijgeven van 1,8 miljard euro aan beloofde leningen voor Griekenland. Volgens de Braziliaanse IMF-vertegenwoordiger Paolo Nogueira Batista houdt Griekenland zich niet aan de afspraken en is het risico dat het geld niet terugkomt te groot.

Batista’s protest volgde op het bericht van het IMF dat Griekenland de komende twee jaar bijna 11 miljard aan extra leningen nodig heeft. Volgens het fonds is dat „een test voor de Europese steun” aan de Grieken. Als de andere eurolanden hun steun intrekken, en de regering in Athene niet harder gaat werken aan de geëiste hervormingen, zal Griekenland zijn schulden aan het fonds „waarschijnlijk” niet kunnen terugbetalen, waarschuwde het IMF.

Voor Batista ging die opmerking te ver. „Het is nog maar één stap verder om hardop te overwegen om leningen kwijt te schelden of terugbetaling uit te stellen”, zei hij.

Het IMF benadrukte gisteren dat Griekenland te weinig ambtenaren ontslaat. Te vaak worden overtollige ambtenaren nog overgeplaatst naar een andere overheidsfunctie.