‘Het is erger dan ik van buiten kon overzien’

Gaston Sporre gaat puin ruimen bij Heerenveen. Het vertrek van directeur Hansma lijkt aanstaande. En de clubiconen ‘Riemer en Foppe’ keren terug.

Dat „iedereen gewoon weer normaal doet” bij sc Heerenveen. Als Gaston Sporre, die vandaag aantreedt als algemeen directeur ad interim bij de Friese club, alleen dat voor elkaar krijgt is hij een tevreden man. Hij ziet de klus als „vriendendienst”, zij het niet onbezoldigd. Maar daarmee zegt hij niet dat hij deze job aan zijn goede relatie met de invloedrijke clubicoon en oud-voorzitter Riemer Van der Velde te danken heeft. „Dit komt uit de boezem van de raad van commissarissen. Vraag hun maar: Riemer heeft hier niets mee te maken.”

Sc Heerenveen is stuurloos sinds een onderzoekscommissie onder leiding van Jos Vaessen en Lense Koopmans vorige week vrijdag alle nog zittende bestuurders gemaand heeft op te stappen. Na gesprekken met ruim veertig mensen kwam ze tot de conclusie dat de scheidende directie, onder leiding van de reeds vertrokken voorzitter Robert Veenstra, „ernstig gefaald” heeft. „Onhoffelijk gedrag” richting sponsors, „een sfeer van intimidatie en angst” op de werkvloer en „grillig personeelsbeleid”. Conclusie: ook voor technisch directeur Johan Hansma en commercieel directeur Joost Steppé is geen draagvlak meer.

Sporre, onder meer oud-voorzitter van FC Zwolle, las het rapport. „Daar zat geen woord Spaans bij.”

Hansma spande volgens het rapport samen met Veenstra bij het besmeuren van Van der Veldes imago. Moet hij weg?

„Ik heb nog niet met Johan gesproken en ga niet via de media vooruitlopen op de zaken. We vergeten uiteraard de conclusies van het rapport niet. ”

Maar hij moet dus weg.

„Ik ken Johan uit mijn tijd als voorzitter van Zwolle, hij heeft indertijd zijn transfer naar Heerenveen gemaakt. Het ligt voor de hand dat we op een nette manier met hem omgaan. Ik moet nog horen wat de afspraken zijn op het personele vlak en ik moet me eerst de dossiers eigen maken. Maar er moet een beslissing genomen worden. Zo zijn er meer belangrijke zaken waar we niet van mogen wegkijken. Er is een gat in de begroting van rond de vier miljoen. Er is een weglek aan sponsors. Veenstra zei dat dit door de crisis komt, dat is gedeeltelijk waar.”

De zaakwaarnemer van spits Alfred Finnbogason, die weg wil, weet niet wie hij moet bellen.

„Als het goed is, is hij een paar uur geleden [gistermiddag] door commissaris Sjoerd Feenstra geïnformeerd. We hebben zaterdag een afspraak met de heer Magnusson, rond de wedstrijd AZ-Heerenveen.”

Hansma [onbereikbaar voor commentaar] heeft zich volgens de berichten ziek gemeld. Wie neemt in zijn afwezigheid de technische zaken waar?

„Ik heb de dagelijkse leiding, in nauw contact met commissaris Feenstra. En ik weet me verzekerd van een prima klankbord met Riemer van der Velde en Foppe de Haan. Zij zijn het geweten van deze club, met bewezen vakmanschap. Ik ga Foppe vandaag bellen en wil hem uitnodigen op het stadion. Maar Friezen gaan met dit weer meestal naar het water.”

Onderschrijft u de conclusies van de rapporteurs Vaessen en Koopmans?

„Ja. Die zijn niet over één nacht ijs gegaan. Het was nog erger dan ik van een afstand kon beoordelen. Veenstra die een bedrijfsrecherchebedrijf inhuurt om zijn personeel te controleren, waar hebben we het over? Laten we de rust terugbrengen in de organisatie.”

Voordat u in beeld kwam bij Heerenveen zei u in Voetbal International dat je als clubvoorzitter „niet met je jongeheer vooruit moet lopen”. U doelde op uw voorganger, Robert Veenstra.

„Laat ik het voorzichtig formuleren: hij was meer dan gemiddeld met zichzelf ingenomen. Ik denk dat de realiteit van de werkvloer hem is ontgaan. En je kunt in moreel opzicht je vraagtekens zetten dat hij nog eens met een bonus de organisatie verlaat. [Het vertrek van Veenstra kostte Heerenveen 375.000 euro waarbij ook nog een bonus is toegekend aan de directeur, zo schrijven Vaessen c.s. in hun rapport.] Hij moest ten slotte niet voor niets weg, daar is wel iets gebeurd. Ik zeg dat ook als voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost-Nederland: in deze tijd, waarin bedrijven het moeilijk hebben en elk dubbeltje moeten omdraaien om bijvoorbeeld een voetbalclub te sponsoren, getuigt zo’n vertrekpremie niet van bestuurlijke hygiëne.”