Gesprek advocaat en gevangene niet meer opgenomen

Staatssecretaris Fred Teeven schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat het nieuwe systeem dat moet voorkomen dat gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in de gevangenis niet worden afgeluisterd per 1 oktober aanstaande in werking moet treden.
Staatssecretaris Fred Teeven schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat het nieuwe systeem dat moet voorkomen dat gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in de gevangenis niet worden afgeluisterd per 1 oktober aanstaande in werking moet treden. Foto ANP / Martijn Beekma

Telefoongesprekken tussen gevangenen en hun advocaat worden niet langer opgenomen. Het nummerherkenningssysteem dat daarvoor moet zorgen moet per 1 oktober aanstaande werken, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat meldt persbureau Novum.

Het nieuwe systeem is tot stand gekomen nadat de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming oordeelde dat er geen wettelijke basis is voor het standaard opnemen van de gesprekken. Er is al sprake van een tijdelijke oplossing. Gevangenen die willen bellen met hun advocaat geven dat aan, waarop de gevangenisdirecteur ervoor zorgt dat het gesprek niet wordt opgenomen.

Opnemen alleen toegestaan in zwaar beveiligde instellingen

In de brief (pdf via NOS) laat Teeven weten dat de opname van een gesprek wordt verhinderd zodra het telefoonnummer van een geregistreerde advocaat wordt herkend. Die telefoonnummers kunnen advocaten doorgeven via een website aan de Nederlandse Orde van Advocaten.

Volgens Teeven mogen andere telefoongesprekken van gedetineerden niet langer automatisch opgenomen worden. Dat mag alleen nog in zwaar beveiligde instellingen. In de overige gevangenissen zal ‘in principe niet meer standaard worden opgenomen’ tenzij er bijvoorbeeld een incident heeft plaatsgevonden, aldus Teeven.

De Nederlandse Orde van Advocaten onderstreept op Twitter het belang van vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt:

Twitter avatar Advocatenorde Advocatenorde Vertrouwelijkheid tussen cliënt en advocaat van hoogste belang in rechtsstaat. Orde kijkt nu naar oplossing voor tappen e-mailverkeer. (2/2)

Begin juli ondertekenden de NOvA en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een convenant over de grenzen van het opnemen van telefoongesprekken in gevangenissen. Daarin staat dat opnemen van gesprekken in gevangenissen onder voorwaarden is toegestaan in het kader van de veiligheid.

Politie luisterde mogelijk toch advocaten af

De politie luisterde mogelijk toch advocaten af, schreef NRC Handelsblad in januari. Dat kwam door een fout van de advocatuur zelf, die verzuimde al haar af te schermen telefoonnummers door te geven aan de politie.

Vorig jaar september trad een nieuw beveiligingssysteem in werking, dat het de politie onmogelijk moest maken gesprekken tussen advocaten en verdachten af te luisteren. Daar bleek een technische fout in te zitten: de algemene kantoornummers en faxnummers van advocaten bleken niet te zijn doorgestuurd aan het KLPD. Begin vorig jaar is deze fout hersteld.