Franse stripheld vecht tegen Birmese junta

Largo Winch: het Frans-Belgische antwoord op James Bond.
Largo Winch: het Frans-Belgische antwoord op James Bond.

Largo Winch II (Jerôme Salle, 2011) RTL7, 20.30- 22.50 uur

Hollywood heeft de afgelopen jaren zo’n beetje elke superheldenstrip verfilmd maar het eind lijkt nog lang niet in zicht. Fans juichten toen eind juli de productie van Batman versus Superman werd aangekondigd, te zien in de zomer van 2015.

Ook in Europa is er een kleine traditie op het gebied van stripverfilmingen. Vooral de Fransen wagen zich er nog wel eens aan, met Asterix als bekendste voorbeeld. De Belgische strip Largo Winch (zelf weer gebaseerd op een romanreeks) gaat over een gentleman-miljonair die zijn maatschappelijk verantwoorde imperium moet bewaken tegen schurken en ander gespuis. De strip kreeg in 2001 al een Franse televisieserie, maar de anti-establishment-held werd vooral populair door de gelijknamige film uit 2008. Deze trok bijna twee miljoen bezoekers in Frankrijk, succesvol genoeg om een vervolg te maken. Beide films haalden de Nederlandse bioscoop echter niet.

In Largo Winch II komt de titelheld terecht in Birma, waar hij het moet opnemen tegen de militaire junta. De film leent veel van James Bond, maar kan in kwaliteit verder niet tippen aan de 007-films. Ook Largo is charmant, heeft veel effect op vrouwen, en ook hier passeren allerlei exotische locaties de revue. Er is zelf een variant op Miss Moneypenny, Miss Pennywinkle. Sharon Stone speelt een bijrol als openbaar aanklager die Winch het leven zuur dreigt te maken.