Forse winstdaling Shell door problemen in VS en Nigeria

Raffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld.
Raffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld. Foto ANP / Lex van Lieshout

Shell heeft afgelopen kwartaal fors minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst, exclusief eenmalige posten, daalde van 6 miljard naar 2,4 miljard dollar. Dat maakte het olie- en gasconcern vanochtend bekend.

De belangrijkste reden van de forse winstdaling lijkt een afboeking van Shell van 1,8 miljard dollar op de waarde van schaliegasreserves in de VS. De afboeking is gedaan “naar aanleiding van de meest recente inzichten uit de resultaten van exploratie- en evaluatieboringen en productiegegevens”, aldus het concern. De afboeking is opmerkelijk omdat de winning van schaliegas in de VS de laatste jaren aan een flinke opmars bezig is.

De nettowinst van Shell kelderde met meer dan de helft naar 1,3 miljard euro. De omzet daalde licht en kwam uit op ruim 85 miljard euro. De productie van olie en gas daalde met 1 procent tot 3,06 miljoen vaten olie per dag. Oorzaak van de daling is vooral een terugval van de productie van Shell in Nigeria en de verkoop van onderdelen.

Topman: resultaten duidelijk teleurstellend

Vertrekkend bestuursvoorzitter Peter Voser noemt de kwartaalcijfers in een verklaring “duidelijk teleurstellend”. Volgens Voser heeft de winstdaling verschillende oorzaken. Naast de problemen in Nigeria - waar het bedrijf last had van de diefstal van olie en de verstoring van gasleveringen - had Shell ook te kampen met hogere kosten en ongunstige wisselkoersen. Zo werd de Australische dollar het afgelopen kwartaal zwakker.

Voser kondigde in mei aan begin volgend jaar af te treden als bestuursvoorzitter van Shell. Onder leiding van Voser verlegde Shell de aandacht van olie naar gas en wist het solide winsten te behouden. Voser wordt opgevolgd door chemisch ingenieur Ben van Beurden. “Ben kent het bedrijf tot in detail en bewezen bestuurlijke ervaring heeft in verschillende takken van de onderneming”, zei Shell in een toelichting.