Clevelandontvoerder Ariel Castro veroordeeld tot levenslang

Ariel Castro, de man die enkele dagen geleden bekend heeft drie vrouwen in Cleveland ontvoerd en misbruikt te hebben, is vanavond door de rechter in Cleveland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Met zijn eerdere bekentenis heeft hij de doodstraf weten te ontlopen.

Castro luistert naar zijn vonnis in de rechtszaal in Cleveland.
Castro luistert naar zijn vonnis in de rechtszaal in Cleveland. Foto Reuters/Aaron Josefczyk

Ariel Castro, de 53-jarige man die enkele dagen geleden bekend heeft drie vrouwen in Cleveland ontvoerd en misbruikt te hebben, is vanavond door de rechter in Cleveland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Met zijn eerdere bekentenis heeft hij de doodstraf weten te ontlopen.

Castro is schuldig bevonden aan een ontvoering, een gijzeling in zijn eigen huis die elf jaar duurde, verkrachting en moord omdat hij een van zijn slachtoffers ertoe dwong haar zwangerschap te beëindigen. Castro legde vandaag persoonlijk een verklaring af in de rechtbank, zo schrijft persbureau AP:

“Ik word hier afgeschilderd als monster. Ik ben geen monster. Ik ben ziek, en verslaafd aan pornografie.”

De veroordeelde is zich ervan bewust dat het fout is wat hij heeft gedaan, maar dat hij geen gewelddadig persoon is, dat de vrouwen die hij ontvoerde zelf vroegen om seks en niet gemarteld zijn.

Voorheen ontkende hij alles

Castro ontkende eerder nog alle 977 aanklachten toen hij werd verdacht van ontvoering, verkrachting en het herhaaldelijk vastketenen van de drie vrouwen. De 53-jarige Castro werd begin mei aangeklaagd voor de ontvoering van Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight, die los van elkaar tussen 2002 en 2004 ontvoerd werden op 14-, 16- en 20-jarige leeftijd.

Na bijna een decennium werden ze afgelopen mei levend teruggevonden. De drie vrouwen zaten opgesloten in een huis niet ver van de plek waar ze verdwenen. Ze wisten begin mei te ontsnappen nadat een van de slachtoffers een deur wist te forceren van het huis van Castro en vervolgens om hulp schreeuwde.