Bouwer Fyra in hoger beroep

Fyra-treinstellen staan geparkeerd op het rangeerterrein Watergraafsmeer in Amsterdam.
Fyra-treinstellen staan geparkeerd op het rangeerterrein Watergraafsmeer in Amsterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De Italiaanse fabrikant van de Fyra gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Utrecht dat er geen nieuw onderzoek komt naar de veiligheid van de hogesnelheidstrein. Dat maakte AnsaldoBreda vanmiddag bekend.

AnsaldoBreda wil dat de rapporten over de veiligheid en de technische staat van de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS openbaar worden gemaakt. Begin juli wees de rechter die eis al af.

Op basis van de gegevens in die rapporten werd door de NS, in navolging van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, besloten te stoppen met de Fyra. De NS heeft verklaard dat de rapporten voor intern gebruik waren, en niet openbaar.

AnsaldoBreda heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank in Utrecht voor een nieuw onderzoek door onafhankelijke experts.