Zon en warmte

Aan bijzonder weer geen gebrek in Europa: temperaturen rond 40 graden in Italië, de Balkan en Midden-Europa. Zeer zware onweersbuien met hagelstenen tot 10 centimeter in doorsnede in Duitsland, extreme windstoten van 130 kilometer per uur in Frankrijk en de eerste hittegolf in jaren in Nederland. De komende dagen worden de omstandigheden opnieuw bijzonder: Nederland lijkt weer op weg naar 35 graden.

Vanavond sluit juli vrijwel overal droog af en vannacht koelt het af naar 14 tot 17 graden en er trekken enkele wolkenvelden over. Deze horen bij een warmtefront dat morgen naar het noorden wegtrekt.

Achter dat front stroomt donderdag direct zeer warme lucht binnen. Bij veel zonneschijn wordt het 25 graden op de Waddeneilanden tot 31 graden in Brabant en Limburg. De zon schijnt volop, in het noorden pas na het wegtrekken van wat wolkenrestanten in de ochtend. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

De aangevoerde lucht wordt steeds heter: vrijdag overdag wordt het 32 tot 36 graden en aan zee 27 tot 31 graden. De wind is zwak tot matig.

In het weekeinde komen, naast perioden met zon, hier en daar ook een paar regen- en onweersbuien voor. De temperaturen dalen uiteindelijk iets, maar met 21 tot 26 graden op zondag is het ook dan nog altijd zeker niet koud.

En volgende week wordt het opnieuw warmer.