Zo veel waardevols, maar amper beveiliging

Afgelopen weekend werd er voor meer dan 100 miljoen euro aan juwelen gestolen uit een hotel in Cannes En dat was zeker niet de eerste keer Bewakers mokken over het gebrek aan veiligheid

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Correspondent Frankrijk

Slechts één minuut had hij nodig voor misschien wel de grootste juwelenroof uit de geschiedenis. De man die zondagmiddag even voor het middaguur het Carlton Hotel in Cannes binnendrong en nauwelijks later met, naar nu blijkt, 103 miljoen euro aan diamanten en sieraden naar buiten wandelde, laat de Franse politie in vertwijfeling achter: zelden leek een roofoverval eenvoudiger.

Hij droeg handschoenen, een petje en een sjaal om zijn gezicht te bedekken toen hij via een porte-fenêtre, een openslaande maar normaal gesproken gesloten deur, via het terras van het hotel de zaal binnendrong waar op 20 juli een tentoonstelling van ‘buitengewone diamanten’ van de Israëlische diamantair Leviev was geopend. De gevel van het chique hotel aan La Croisette, de jetsetboulevard van Cannes, was behangen met zuurstokroze reclameposters van Leviev. Het was voor niemand een geheim dat hier iets te halen viel.

De man trof zondag in de zaal drie bewakers, twee verkopers en de manager van de tentoonstelling, verklaarde assistent-procureur Philippe Vique uit het nabijgelegen Grasse een dag later tegenover Franse journalisten. Hij bedreigde ze met een handwapen, greep een tas met een koffertje erin en nog een losse juwelendoos en spoedde zich met de buit via een tweede openslaande deur weer naar buiten. „Hij vertrok te voet”, zei Vique. „Het ging allemaal heel erg snel.”

72 stukken

Een klein deel van de juwelen liet hij halverwege uit zijn handen vallen en werd later teruggevonden. Maar de totaal 72 stukken die hij wist mee te nemen – vooral oorhangers en ringen – waren wel de waardevolste van de expositie.

Hoe de dader heeft kunnen binnenkomen is een raadsel. Meteen viel de naam van de ‘Pink Pantherbende’, een groep juwelendieven, zo genoemd door Interpol, waarvan de laatste maanden enkele kopstukken op spectaculaire wijze uit Zwitserse gevangenissen ontsnapten. Maar de politie wil niet speculeren.

Deskundigen en personeelsleden hebben vooral veel kritiek. Hoe kon een tentoonstelling met zulke dure diamanten zo weinig bewakers hebben? De verantwoordelijkheid daarvoor lag niet bij het hotel, maar bij de diamantair, die het zaaltje huurde. De politie had volgens Vique geen idee dat in het hotel voor meer dan 100 miljoen euro aan juwelen lag. De particuliere beveiligers waren volgens de eerste berichten niet bewapend.

De getroffen diamantair zelf weigert ieder inhoudelijk commentaar en zegt alleen blij te zijn dat niemand bij de roof gewond is geraakt.

Vakbondsman Zakaria Rami, een werknemer van het Carlton, noemt het „onverantwoord” dat personeel en klanten aan zulke risico’s worden blootgesteld. „Tijdens tentoonstellingen van luxeproducten binnen onze muren, hebben wij niet de veiligheidsmaatregelen die je in klassieke juwelierszaken hebt, zoals bijvoorbeeld een veiligheidssluis”, zei Rami op radiozender France Info.

Het was tenslotte niet de eerste keer dat het hotel met een grote roofoverval te maken had. In 1994 werd er voor zo’n 45 miljoen euro aan sieraden meegenomen. Enkele maanden terug, tijdens het jaarlijkse filmfestival, verdween een ketting van het Zwitserse Chopard, ter waarde van 10 miljoen euro.

    • Peter Vermaas