Wordt Silvio Berlusconi morgen definitief veroordeeld?

Silvio Berlusconi tijdens een zitting van de senaat op 19 juli. Foto Reuters / Remo Casilli

Berlusconi zegt zelf dat hij er al een maand niet van kan slapen. En al dagenlang kijkt heel politiek Italië er gespannen naar uit: nadat aanklagers en verdedigers vandaag hebben gesproken, wordt morgen, waarschijnlijk in de loop van de middag, duidelijk of het voor het eerst in al de processen tegen Berlusconi komt tot een definitieve veroordeling.

In Rome dient de zaak wegens belastingfraude. In hoger beroep was het vonnis in eerste instantie volledig overgenomen: vier jaar cel, vijf jaar verbod op publieke functies. Nu speelt deze zaak in cassatie. Er staat veel op het spel: voor Berlusconi, en voor de brede coalitie onder leiding van de centrum-linkse premier Enrico Letta waarvan zijn partij deel uitmaakt.

Veel aanhangers van Berlusconi hebben gezegd dat zij de straat opgaan als het vonnis wordt bevestigd. Parlementariërs van zijn rechtse coalitie dreigen hun functie neer te leggen. Want zij vinden dat de rechters politiek bevooroordeeld zijn.

Kabinet Letta in gevaar bij veroordeling Berlusconi

Zo’n rechts protest zou het einde betekenen van het kabinet-Letta, dat in april met veel moeite gevormd kon worden. Berlusconi heeft bezworen dat hij ook bij een veroordeling wil dat het kabinet aanblijft. Maar de 76-jarige mediamagnaat is wel eens vaker van mening veranderd. Bovendien krijgt links, de andere poot onder het kabinet, bij een veroordeling een enorm probleem: doorgaan met de samenwerking met een partij waar Berlusconi hoe dan ook aan de touwtjes trekt?

De zaak gaat om zeven miljoen belastingfraude, ongeveer tien jaar geleden. Volgens de aanklacht heeft Berlusconi, ook al is hij twintig jaar geleden de politiek in gegaan, bij alle belangrijke beslissingen van zijn media-imperium Mediaset de doorslag heeft gegeven. Dus ook bij de aankoop van Amerikaanse filmrechten, waarvan de prijs via een keten van dochterbedrijfjes veel hoger werd voorgesteld dat zij in werkelijkheid was.

Vanmorgen heeft de procureur-generaal gesproken, vanmiddag de advocaten van Berlusconi. De procureur bij het hof van cassatie stelde voor de vier jaar cel te handhaven – niet zo relevant, want door twee verzachtende maatregelen zou Berlusconi toch niet de cel in hoeven. En hij stelde ook voor het verbod op publieke functies te laten gelden voor drie jaar en niet voor vijf.

Dat werd gezien als een compromis. Nieuwe verkiezingen hoeven officieel pas over een paar jaar te worden gehouden, en in theorie zou Berlusconi met wat creatief rekenwerk en afzwakkende maatregelen dan weer lijsttrekker kunnen zijn – als hij dat dan als bijna-tachtiger nog wil.

‘Linkse rechter’ heeft volgens advocaten Berlusconi vooroordeel

De advocaten van Berlusconi zeiden dat in ogen op geen enkele manier bewezen was dat Berlusconi daadwerkelijk betrokken was bij dat ingewikkelde systeem om fiscale fraude te plegen. Berlusconi heeft steeds beweerd dat hij zich niet meer bemoeide met de leiding van zijn bedrijf. Heel dit proces, zo zei een van de twee advocaten van Berlusconi, is gebaseerd op een vooroordeel tegen de mediamagnaat van de kant van linkse rechter.

Morgenmiddag om twaalf uur beginnen de rechters van het hof van cassatie aan hun beraadslaging over de pleidooien voor en tegen.

    • Marc Leijendekker