Winst van Capgemini dooft debat demotie

Hij wilde een revolutie ontketenen. Demotie bespreekbaar maken. Maar een half jaar later is de discussie gedoofd en lijkt er nog niet veel van het plan van Jeroen Versteeg, bestuurder van ICT-bedrijf Capgemini, terechtgekomen.

Versteeg kondigde begin dit jaar aan dat hij vierhonderd werknemers, die per uur meer zouden kosten dan ze opleveren, minder salaris wilde geven. Hij wilde ouderen minder betalen en jonge talenten beter belonen – loon naar werk, niet naar leeftijd. Want er was sprake van scheefgroei, tussen de „marktwaarde van mensen”, en hun salaris. Het was óók een kostenbesparing. Capgemini kampt met hoge loonkosten.

Versteegs pleidooi maakte veel (boze) reacties los. Vooral de vakbonden leverden kritiek. Versteeg nuanceerde zijn plannen daarna en inmiddels is de noodzaak tot loonmatiging verdwenen. Want de winstmarge van het bedrijf liep op en het bedrijf kreeg een paar grote opdrachten.

Met de werknemers van Capgemini Nederland zijn inmiddels gesprekken gevoerd over hun marktwaarde. 93 tot 95 procent van de werknemers is „topfit”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Met de overige 5 tot 7 procent is het bedrijf nu in overleg hoe zij weer „fit” kunnen worden. Hoeveel werknemers hebben ingestemd met een salarisoffer, wil het bedrijf niet zeggen. Ze wachten op „definitieve cijfers”, heet dat. Maar het is een „klein percentage”.

In een interview met Het Financieele Dagblad vanmorgen laat Versteeg weten nog steeds achter zijn standpunt te staan. „Mensen moeten niet denken dat ze in een hoekje twintig jaar hetzelfde kunnen doen, ze moeten met hun tijd mee.” Al had hij de boodschap misschien anders moeten brengen, aldus de bestuurder.