‘Wij willen laten zien dat Israël veelzijdiger is dan Europa denkt’

De nieuwe Israëlische zender i24 moet een alternatief zijn voor CNN en Al-Jazeera. Maar het kanaal wil vooral Israël in een ander licht plaatsen.

Voorbereidingen voor de nieuwsuitzending van i24. Foto AFP

In het slaperige haventje van Jaffa – pleziervaart, wat vissers, toeristen – huist een nieuwe hype. De Israëlische nieuwszender i24 stuurt sinds deze maand hiervandaan onophoudelijk wereldnieuws de ether in. Met de prestigieuze leuze: ‘informatie heeft een nieuwe naam’.

i24 presenteert in het Engels, het Arabisch en het Frans en is via de kabel en de satelliet te ontvangen in alle Arabische landen, het merendeel van Azië en Afrika, de meeste Europese landen en in Canada. De zender (met 250 medewerkers, onder wie 150 journalisten) werd gelanceerd als alternatief voor Al-Jazeera, CNN, BBC en Russia Today. Maar het is eerder een aanvulling daarop.

Het idee voor de zender kwam van Frank Melloul, een 39-jarige Franse oud-diplomaat en voormalig manager bij France 24, nu CEO van i24. Hij belooft kijkers in zijn missieverklaring een „nieuw perspectief” en „een andere stem uit het Midden-Oosten”. En dan komt het: „i24 wil Israël aan de wereld verbinden en de wereld aan Israël”.

Woordvoerders van i24 benadrukken dat ze onafhankelijk zijn. Ze krijgen geen steun van de Israëlische regering. De Frans-Israëlische telecomtycoon Patrick Drahi betaalt. Maar ze verbergen niet dat ze een duidelijk doel hebben: Israël op de kaart zetten. En in een ander licht.

Uit alle interviews met medewerkers blijkt dat een hun motivatie voortkomt uit frustratie over hoe Israël doorgaans in internationale media ten tonele verschijnt. Als agressor, tegen buurlanden. Als bezetter, van de Palestijnen. Zo zei i24-presentator Dror Even Sapir tegen de lokale krant Haaretz: „Wij kunnen laten zien dat Israël veel veelzijdiger is dan men in Europa denkt”.

Die belofte maakt i24 waar, is de conclusie na een week kijken naar het Engelstalige kanaal. Zo gaat ongeveer de helft van de items in het cultuurprogramma over Israëlische kunst. Een bezoek aan het atelier van een Israëlische kunstenaar. Een item over de verfilming van een boek van de Israëlische schrijver Amos Oz door de joodse actrice Natalie Portman. Een reportage van een tentoonstelling in Londen over de overleden zangeres Amy Winehouse, met nadruk op haar joodse achtergrond.

In het sportprogramma gaat het over de Joodse Olympische Spelen, die nu in Israël worden gehouden. En gaat het in het economieprogramma even over de Japanse economie, dan suggereert de Israëlische commentator dat Israëlische bedrijven daarvan kunnen profiteren.

De nieuwsbulletins zijn iets internationaler. i24 opende een dag na de geboorte van het nieuwe Britse prinsje met dit nieuws – inclusief de gelukswensen van de Israëlische president Shimon Peres. Het tweede item ging over de Libanese Hezbollah, die de Europese Unie op verzoek van Israël op de terreurlijst heeft geplaatst. Volgde een onderwerp over mogelijke hervatting van het vastgelopen vredesoverleg met de Palestijnen. Vrij summier en neutraal, maar ook niet erg kritisch. En dus wederom: veel Israël.

Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het is de vraag of kijkers in Oeganda en Bahrein daar nou op zitten te wachten. Als ze de andere grote internationale nieuwszenders verruilen voor i24, krijgen ze wel een heel beperkte blik op de wereld.

    • Leonie van Nierop