Vredesoverleg begint binnen twee weken in Israël of Palestina

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zijn het gisteren in Washington eens geworden hun onderhandelingen over een definitieve vredesregeling binnen twee weken te hervatten. Doel is binnen negen maanden een akkoord over een tweestatenoplossing te bereiken. Waar de onderhandelingen beginnen, in Israël of Palestina, is nog niet uitgevochten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die de partijen bij elkaar bracht, zei gisteren zich bewust te zijn van de grote twijfel over de kansen van deze onderhandelingen. Maar hij voegde daaraan toe: „Terwijl ik de scepsis begrijp, deel ik haar niet. En ik denk niet dat we daar tijd voor hebben.”

Volgens twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben beide zijden beloofd dat ze niet zullen weglopen van de onderhandelingen of acties zullen ondernemen die het overleg kunnen ondermijnen. Ze zeiden dat doorgaande Israëlische bouw in de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied niet wordt beschouwd als een ondermijnende actie.

Dat betekent dat de Palestijnen hun oude eis van bevriezing van de bouw in nederzettingen hebben laten vallen. Volgens de functionarissen gaan de Verenigde Staten ervan uit dat de Palestijnen ook geen verdere actie zullen ondernemen om internationale erkenning te krijgen als staat. Overigens hebben ze die erkenning vorig jaar al gekregen van de Verenigde Naties.

Kerry heeft als zijn speciale afgezant bij de onderhandelingen Martin Indyk benoemd, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël en een oud-onderminister van Buitenlandse Zaken. Beide partijen hebben volgens Kerry ermee ingesteld dat Indyk de enige zal zijn die naar buiten toe mededelingen doet over het overleg.

Onder de belangrijkste en lastigste kwesties die moeten worden opgelost zijn de grenzen van de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem. De Palestijnen eisen bezet Oost-Jeruzalem op als hun hoofdstad. Maar de Israëlische regering stelt zich op het standpunt dat Jeruzalem de ondeelbare Israëlische hoofdstad is. (AP)