Voyeurisme weerspiegeld

The Bling Ring. Regie: Sofia Coppola. Met Katie Chang, Israel Broussard. In: 31 bioscopen.

Met hun twitterberichten, gelekte homevideo’s en programma’s als MTV Cribs waarin ze met hun woning pronken lijken de sterren tegenwoordig dichterbij dan ooit. Ze leven in dezelfde wereld als hun ‘volgers’. Zo bezien is het zo gek nog niet als je ook weleens bij ze over de vloer wilt komen en dat een vriendengroep in Los Angeles besluit in te breken bij sterretjes als Megan Fox en Lindsay Lohan. Niet zozeer om te stelen, maar om even in hun wereld te vertoeven.

Een van de slachtoffers van deze ‘bling ring’ die in 2009 tegen de lamp liep, was Paris Hilton, die voor de film van Sofia Coppola over dit voorval haar eigen huis beschikbaar stelde. Dat Droste-effect geeft meteen aan waar het probleem zit: wil de film vooral meeliften op het banale voyeurisme, of stelt de film het leeghoofdige materialisme ook nog op de een of andere manier aan de kaak? Eigenlijk nauwelijks, en daarom kon Paris Hilton ook met een gerust hart haar huissleutels nog een keer uit handen geven aan de filmcrew van Coppola. De jonge acteurs zijn goed (meeloper Israel Broussard) tot uitstekend (bendeleidster Katie Chang). Maar Emma Watson valt uit de toon, omdat ze te nadrukkelijk een satirisch element toevoegt, terwijl de film verder volstrekt onaangedaan overkomt. Coppola maakt altijd dezelfde film, in dezelfde stijl en over hetzelfde onderwerp: rijke mensen in of dichtbij de filmindustrie en hun lege levens. Ze is een precieze observator en een fraaie stilist, maar haar wereld is klein, en lijkt met de film kleiner te worden.

    • Peter de Bruijn