Voedingsbedrijf terug in handen van Belgische oprichter

Het voedingsconcern Univeg komt terug in Belgische handen. De oprichter Hein Deprez gaat, samen met een aantal investeerders uit Europa en Zuid-Afrika, de Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder CVC uitkopen.

Het voedingsbedrijf is de Europese marktleider binnen de sector van groenten en fruit. Het bedrijf heeft een omzet van 3,1 miljard euro en telt 4.500 werknemers.

De overnameprijs is nog niet bekend. Deprez heeft al aangekondigd dat hij niet als bestuursvoorzitter, maar als uitvoerend bestuurder aan de slag gaat.

De oprichter heeft laten weten dat de huidige topman Theo de Kool en financieel directeur Davide Bustreo plaatsmaken voor respectievelijk Francis Kint en Koen Sticker.

Kint stond aan het hoofd van de groenten- en fruitafdeling van het bedrijf. Sticker was voorheen actief als de verantwoordelijke voor de fusies en overnames van het voedingsconcern.

CVC verkreeg in 2006 een belang van 50 procent in Univeg voor 422 miljoen euro. Later groeide dat uit tot 70 procent. Deprez bleef aan als topman van het bedrijf.

Door de economische crisis ging het echter minder goed met het voedingsconcern. Dit zorgde voor on-enigheid binnen de top van het bedrijf. In 2009 botsten de visies van CVC en Deprez.

De Amerikaanse meerderheidsaandeelhouders wilden dat Univeg zich ging concentreren op groenten en fruit en de activiteiten in bloembollen en kant-en-klaargerechten zou afstoten. Dat was tegen de zin van Deprez, die als operationeel topman aan de kant werd geschoven.

Maar de Belg bleef proberen om ‘zijn’ Univeg terug te krijgen. Eerst kocht hij een meerderheid in de door Univeg gedeeltelijk afgestoten plantages en nu, dankzij de hulp van twee Zuid-Afrikaanse steenkooldelvers, is hij er in geslaagd het bedrijf terug te winnen.

Door de gespannen sfeer binnen het concern is de uitkoop door Deprez en zijn partners voor de Amerikaanse investeringsmaatschappij een elegante oplossing.

Univeg is ook actief in Nederland. Het concern bezit twee Nederlandse dochterbedrijven: het groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en het bloemenbedrijf Bocchi Flowers.