Twitter moet nu echt iets doen aan de trollen

Een Britse feminist werd op Twitter bedreigd. Pas na een petitie belooft het sociale netwerk dat het melden van misbruik vergemakkelijkt wordt.

Caroline Criado-Perez (met witte jas) op 5 juli tijdens een demonstratie om vrouwen op de Britse bankbiljetten te krijgen. Naar aanleiding van deze campagne werd zij bedreigd op Twitter. Foto AFP

Het begon met een actie om een vrouw op Engelse bankbiljetten te krijgen. En Caroline Criado-Perez, een Britse freelance journalist en feminist, had succes. Vorige week woensdag, na drie maanden campagne, besloot de Bank of England dat Jane Austen op het nieuwe 10 pond biljet komt te staan.

Maar tussen de stroom felicitaties ontving Criado-Perez de volgende tweet: „Die Perez moet gewoon goed in de kont geneukt worden en dan komt alles goed.” Afzender @JackRiley92, een account dat nu is geblokkeerd.

Wat volgde was een litanie aan vergelijkbare gewelddadige tweets, ruim vijftig per minuut, dagenlang, met verwijzingen naar haar huisadres. Een andere twitteraar schreef: „Iedereen aan boord van de verkrachtingstrein > @CCriadoPerez is de conducteur; er zijn geen remmen waar wij heen gaan”.

Criado-Perez stapte naar de politie, en informeerde Twitter. De eerste arresteerde maandag een 21-jarige man uit Manchester. Twitter beloofde gisteren in een verklaring het makkelijker te maken om misbruik op het sociale netwerk te melden.

Dat gebeurde echter pas nadat de druk op het bedrijf dit weekeinde groeide, het debat over trolling (van trollen, mensen die zich op internet misdragen) verhitte vormen aannam, en een online petitie voor een ‘meld-misbruikknop’ bijna 70.000 handtekeningen verzamelde. Een dergelijke knop bestaat voor de iPhone, maar niet voor andere smartphones, of op internet.

In eerste instantie, toen Mark Luckie, de manager nieuws van Twitter via het medium door anderen werd gewaarschuwd over de verkrachtingstweets, reageerde hij door zijn eigen account te sluiten voor buitenstaanders. „Gisteravond koos een Britse groep me uit over Twitters beleid over misbruik (een gebied waar ik niet direct mee te maken heb). De reacties die ik kreeg waren beledigend, en ik beschermde mijn account tijdelijk”, tweette hij later.

Twitter ziet zichzelf niet als een uitgever, waardoor het verantwoordelijk zou zijn voor trolling, maar zegt slechts een platform te bieden. Het verbiedt het maken van „specifieke bedreigingen van geweld tegen anderen”. De spelregels vermelden dat „misbruik niet wordt getolereerd” en „leidt tot permanente schorsing” .

Maar het indienen van een klacht is ingewikkeld, zeker als ze per minuut binnenkomen. Net als het blokkeren van individuele gebruikers. Criado-Perez vindt dat Twitter meer moet doen: „Twitter moet actiever worden en iets doen. Dit kan zo niet doorgaan”, tweette ze.

Want ze bleek lang niet de enige die verkrachtingstweets krijgt. Vrouwelijke Britse commentatoren, politici en journalisten beschreven de afgelopen dagen allemaal hoe ze online niet alleen worden gepest, maar ook worden bedreigd. Onder hen is Lagerhuislid Stella Creasy, die Criado-Perez tweette om haar te steunen, en vervolgens van @KJHUJGYFTRRFYGH de boodschap ontving: „Pas maar op. Ik verkracht je om 8uur en zet de video op internet.”. En iemand met als naam @killcreasynow tweette: „Ha slet…Ik hak je hoofd eraf en FUCK je dan in je domme gezicht < voor het geval dat.”

„Het is belangrijk om te beseffen dat omdat dit online gebeurt het op de een of andere manier minder gewelddadig is dan als men die op straat zou roepen”, zei Creasy maandag tegen BBC Radio 4 op de opmerking dat woorden geen pijn kunnen doen. Ze zei dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is, maar dat er een grens is. Zelf retweet ze bedreigingen, zodat haar ruim 31.600 volgers de dader kunnen aanspreken.

Op die manier wist historica Mary Beard maandag op BBC Radio 2 live een van haar bedreigers aan de schandpaal te nagelen. Tijdens een discussie over verkrachtingstweets reageerde @rawlings153 met een vernederende opmerking over haar vagina, Beard retweette, waarop een andere volger antwoordde: „Mary als je een kopie van zijn tweet naar zijn moeder Joanne wilt sturen, dan geef ik je het adres.” Waarop @Rawlings153 zijn excuses aanbood: „Ik zat fout en was beledigend.”

Criado-Perez vindt dat terugvechten de enige manier is om bedreigingen te voorkomen. Op de website van het tijdschrift New Statesman schreef ze: „Er zijn mensen die vinden dat ik de trollen niet moet voeden. ‘Negeer ze, dan zullen ze verveeld raken en weggaan. Ze zoeken naar aandacht.’ Maar deze trollen zijn anders. Ze willen uitsluitend dat ik, en alle andere vrouwen die in het openbaar zich durven uit te spreken, hun mond houden. En we mogen daar niet voor bezwijken.”

Op het Londense radiostation LBC reageerde ‘Peter’: „Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, zoals zij heeft gedaan, verdien je dit soort beledigingen. Dit is wat er gebeurt als je een vrouw bent die over iets schreeuwt.”

    • Titia Ketelaar