Ramp Bangladesh leidt niet tot veel afspraken winkelketens

Reddingswerkers bij de ingestorte fabriek in Bangladesh Foto AP / Kevin Frayer

Slechts acht van de ruim honderd Nederlandse kledingbedrijven die kleding laten produceren in Bangladesh, hebben zich gecommitteerd aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in dat land. Zij tekenden het internationale akkoord dat de veiligheid in kledingfabrieken moet verbeteren, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Deze week is het honderd dagen geleden dat er 1.129 mensen omkwamen toen een grote kledingfabriek nabij de Bengaalse hoofdstad Dhaka instortte. In de fabriek werd geproduceerd voor zo’n veertig Europese en Amerikaanse kledingketens.

Na de ramp reageerden kledingketens vol afschuw en beloofden ze beterschap. Een aantal sloot zich aan bij een internationale overeenkomst voor meer veiligheid in Bengaalse fabrieken, het ‘Accord on Fire and Building Safety’. Daarmee verplichten ze zich financieel bij te dragen aan het verbeteren van de veiligheid in Bengaalse kledingfabrieken. Inmiddels hebben wereldwijd in totaal tachtig bedrijven het akkoord ondertekend.

Er zijn ten minste honderd Nederlandse kledingbedrijven die kleding laten produceren in Bangladesh. Dat zegt directeur Jef Wintermans van Modint, een brancheorganisatie die naar eigen zeggen 80 procent van de Nederlandse kledingwinkels vertegenwoordigt. De vijf leden die het akkoord hebben ondertekend zijn Hema, Zeeman, G-Star, Bestseller (bekend van Jack&Jones, Vero Moda, Only) en S. Oliver. Daarnaast hebben de (van oorsprong) Nederlandse winkelketens V&D, C&A en WE het akkoord ondertekend.

Welke bedrijven het akkoord niet ondertekenen, wil Wintermans niet zeggen. “Dat zou een verkeerde indruk wekken.” Uit een rondgang van deze krant blijkt dat veel bedrijven zeggen dat hun kleding niet in Bangladesh wordt gemaakt. Het merk Sandwich geeft wel aan dat het kleding gaat produceren in Bangladesh, en het akkoord nog niet heeft ondertekend. Volgens een woordvoerder wil het merk eerst zicht hebben op alle “ins en outs” van het akkoord.

Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) is op vakantie. Haar woordvoerder laat weten dat ze bedrijven heeft opgeroepen het akkoord te ondertekenen en dat zal blijven doen.

    • Andreas Kouwenhoven en Teri van der Heijden