PvdA wil hoorzitting houden over effect beleid Vogelaarwijken

De PvdA wil een hoorzitting houden over het gevoerde beleid in de Vogelaarwijken. Dat heeft Tweede Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) gisteren gezegd in reactie op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de probleemwijken. Het bureau oordeelde dat het beleid weinig heeft opgeleverd.

Volgens Monasch zijn er ook rapporten die het tegenovergestelde beweren. Hij wil daarom verschillende onderzoekers, wethouders en bewoners met elkaar confronteren.

Het SCP oordeelde dat de Vogelaarwijken zich de afgelopen jaren niet gunstiger hebben ontwikkeld ten opzichte van wijken met vergelijkbare problemen. Monasch blijft niettemin achter de aanpak staan van oud-minister en partijgenoot Ella Vogelaar, al erkent hij dat in het rapport ook „duidelijk kritische kanttekeningen” staan.

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) noemt de resultaten „erg mager als je ziet hoeveel geld erin is gepompt”. Hij wijt dat aan het „doorgeschoten maakbaarheidsdenken van overheid en corporaties”. „Dat gaat ten koste van initiatieven van bewoners.”

Verhoeven steunt Monasch in zijn verzoek om een hoorzitting te organiseren, zegt hij. Mits Monasch dan ook goed luistert naar de onderzoekers van het SCP. „We zitten daar niet om alles weg te masseren en over te gaan tot de orde van de dag.”

De PVV heeft Kamervragen over het rapport gesteld aan minister Stef Blok (Wonen, VVD). Volgens Kamerlid Joram van Klaveren was het bij voorbaat duidelijk dat de aanpak was gedoemd te mislukken. De geïnvesteerde honderden miljoenen zijn een „bizar hoge prijs voor naïef links idealisme”, stelt hij.

Directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties stelt op Twitter dat de wijkaanpak veel te kort heeft geduurd: minder dan vier jaar in plaats van de beoogde tien jaar die nodig zijn om resultaat te boeken. Ook de Woonbond noemt de wijkaanpak een project „met een heel lange adem”. Woordvoerder Hans Roseboom: „Het is daarom heel voorbarig om halverwege de rit al te spreken van een mislukking.” Ook PvdA’er Monasch zegt dat de wijkaanpak „te kort heeft geduurd”.

De gemeente Enschede doet de conclusies van het rapport bij monde van VVD-wethouder Jeroen Hatenboer af als ‘onzin’. „Bij ons zijn de resultaten in de wijk Velve-Lindenhof positief. Hier hebben de investeringen wel degelijk een flinke verbetering teweeggebracht.” De bevindingen van het SCP zijn ‘te algemeen’ en alle wijken worden over één kam geschoren, aldus Hatenboer.