Prostituees Utrecht willen compensatie van gemeente

Prostituees verlieten vrijdag voor de laatste keer hun werkplek aan het Zandpad.
Prostituees verlieten vrijdag voor de laatste keer hun werkplek aan het Zandpad. Foto ANP / Michael Kooren

De prostituees die vorige week hun werkplek op de boten aan het Zandpad in Utrecht kwijtraakten, willen compensatie van de gemeente voor hun verlies aan inkomsten. Dat schrijft een initiatiefgroep die opkomt voor de belangen van meer dan honderd prostituees in een brief aan burgemeester Wolfsen.

De gemeente Utrecht trok de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad in vanwege verdenking van mensenhandel. Exploitant Wegra was tegen de beslissing in beroep gegaan om de ramen te kunnen openhouden, maar ving vorige week woensdag bot bij de rechter. Donderdagochtend ging definitief het slot op ruim 98 werkplekken op de seksboten van Wegra aan het Zandpad. Ook zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, werden gesloten.

De prostituees vinden dat de gemeente haar zorgplicht heeft verzaakt door de vrouwen zonder pardon hun werk af te nemen. Utrecht stond weliswaar in zijn recht bij het sluiten van de ramen, maar dat rechtvaardigt nog niet het wegnemen van het inkomen van de prostituees, zo staat in de brief.

Grote groep vrouwen zou in problemen zitten

Volgens een woordvoerder van de prostituees is door de beslissing juist een grote groep vrouwen in de problemen gekomen. Ze hebben geen inkomen meer en in sommige gevallen kunnen ze nergens naartoe. De gemeente moet daarom maatregelen nemen om de prostituees weer aan de slag te krijgen. Zo zou Utrecht de exploitatie van de werkplekken op zich kunnen nemen of voor een startkapitaal kunnen zorgen.

De woordvoerder wil niet speculeren over de hoogte van de schadevergoeding. Volgens haar verliezen de betrokkenen bij elkaar zo’n 250.000 euro per week nu de prostituees zonder werk zitten. De initiatiefgroep eist van de gemeente dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. (Novum)