Politie geen partij voor Talibaan in Pakistan

De Talibaan bevrijdden 248 medestrijders uit een Pakistaanse gevangenis. „De inlichtingendiensten hebben gefaald”, zei de gouverneur.

Agenten bij de gevangenis van Dera Ismail Khan, die slechts dunne muren bleek te hebben. Foto AFP

NEW DELHI. - In oktober zag hij er nog stevig uit: de gevangenis van Dera Ismail Khan, een stoffige Pakistaanse stad niet ver van de Afghaanse grens. „Hij zit tjokvol Talibaan-gevangenen”, vertelde een Pakistaanse journalist die al jaren in de gevaarlijke regio werkt. Foto’s maken was uitdrukkelijk verboden. Uit geschutstorens, opgetrokken uit bruin baksteen, staken de lopen van machinegeweren. Tussen de gevangenismuur en de weg, vlakbij de bruisende bazaar, stonden pantserwagens.

Nu is de gevangenis een rokende puinhoop. Gisteren, op de dag dat de Pakistaanse volksvertegenwoordigers een nieuwe president kozen, viel een Talibaan-eenheid het complex aan: 248 gevangen werden bevrijd. Vijf agenten en zeven gevangen werden gedood. Of de Taliban leden verliezen is niet bekend. Zij nemen doorgaans hun doden en gewonden mee van het slagveld.

Op beelden van Pakistaanse nieuwszenders is te zien hoe grote gaten in de bakstenen muur zijn geslagen. Die bleek minder dik dan je zou verwachten bij zo’n belangrijke gevangenis. Geen wonder, briesen Pakistaanse nieuwszenders, het gebouw stamt uit 1854. Volgens Pervez Khattak, gouverneur van de provincie Khyber Pakhtunkhwa, ligt het daar niet aan. „Het zijn de inlichtingendiensten die hebben gefaald”, zei hij gisteravond. Hij beloofde de beveiliging op te voeren bij andere gevangenissen in zijn provincie, waar veel van de tientallen jihadistische strijdgroepen actief zijn die zich à la Afghanistan ‘Talibaan’ noemen.

De aanval begon maandag om kwart over elf ’s avonds. Meer dan drie uur lang werden zware explosies en schotenwisselingen gehoord. Ooggetuigen vertelden dat meer dan honderd aanvallers het complex bestormden. Ze waren bewapend met mortieren, explosieven, raketaangedreven anti-tankgranaten (RPG’s), zware machinegeweren en lichtere automatische wapens.

„Het was een goed geplande actie”, vertelde politiecommandant Khalid Abbas. De aanvallers droegen politie-uniformen en schakelden de stroomvoorziening uit vlak voor de bestorming. „Onze politiemannen waren in de minderheid”, aldus de commandant. Een reden dat de aanval makkelijk slaagde, was de vlucht van de agenten, die bij de eerste schoten hun stellingen verlieten en naar de pantserwagens renden.

De gewonde politieman Hidayat Ullah vertelde aan journalisten hoe hij zich in een pantserwagen wurmde. Het voertuig vuurde op de aanvallers bij de poort, maar kreeg een voltreffer waardoor twee inzittenden werden gedood. „Ik hoorde nog hoe de poort explodeerde. Daarna weet ik niet meer wat er gebeurde.”

Het bevrijden van grote aantallen gevangenen begint een specialisme te worden van de Talibaan. In april vorig jaar jaar werd de gevangenis in Bannu, eveneens in Khyber Pakhtunkhwa, door Talibaanstrijders bestormd. 384 gedetineerden, meest geharde strijders, ontsnapten. De eerste grote bevrijdingsactie van de Talibaan vond plaats in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar, waar in 2008 de Sarpoza-gevangenis werd bestormd en zo’n duizend gevangenen ontkwamen. Buiten stonden mini-busjes klaar om hen te vervoeren. Onder hen waren ruim 300 Talibaanstrijders. Nog geen drie jaar later sloegen de Talibaan opnieuw toe, in dezelfde gevangenis. Dit keer wisten ze ’s nachts binnen te dringen via een 300 meter lange tunnel. De nietsvermoedende gevangenen werden gewekt. Ook nu stond vervoer klaar.

„De meeste van onze strijders hebben veilige plekken weten te bereiken”, zei een woordvoerder van de Pakistaanse Beweging van Talibaan (TTP) na de aanval van gisternacht. „We zijn verheugd dat we ook ervaren commandanten hebben bevrijd.” Volgens de autoriteiten bevinden zich onder de voortvluchtigen ‘35 topmilitanten’.

Waarnemers constateren dat weinig gehoord wordt van eerder bevrijde commandanten. Vermoed wordt dat de Talibaan de collega’s voorbereiden op een nieuw offensief na 2014, als de internationale troepenmacht Afghanistan hebben verlaten.

    • Joeri Boom