OM vervolgt coffeeshophouder Maastricht voor verspreiden folders

Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going en voorzitter van de VOCM.
Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going en voorzitter van de VOCM. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

Coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht moet voor de rechter komen omdat hij eerder dit jaar folders heeft verspreid over de verkoop van wiet aan buitenlanders. Dat heeft een woordvoerder van het OM vandaag bevestigd.

Josemans, eigenaar van de coffeeshop Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), heeft volgens het OM reclame gemaakt en dat mogen coffeeshops niet. Volgens Josemans ging het om een informatieve folder voor buurtbewoners, maar het OM spreekt in de dagvaarding van ‘flyers die er kennelijk op waren gericht de verkoop van softdrugs te bevorderen’.

Josemans moet op 4 september voorkomen. Hij is bekend van zijn strijd tegen het zogeheten ingezetenencriterium, het verbod op de verkoop van wiet aan mensen die niet in Nederland wonen. Volgens Josemans is het verbod discriminerend en leidt het alleen maar tot meer drugsoverlast op straat.

In de folder stond dat alleen Belgen en Duitsers welkom waren

In de gewraakte folder, gedateerd 21 mei, werd uiteengezet dat coffeeshops weer aan buitenlanders verkochten om overlast door dealers op straat tegen te gaan. Alleen Belgen en Duitsers waren welkom. Andere buitenlanders ‘worden doorgeleid naar gemeenten waar zij wel welkom zijn’, stond verder in de folder. Ook werd onder meer meegedeeld dat de coffeeshops extra beveiligers hadden ingehuurd.

Over het beleid in Maastricht zegt Josemans:

“Iets dat lijkt op reclame is er werkelijk niet in terug te vinden. Voorheen wilde de gemeente juist graag dat we zo veel mogelijk aan voorlichting van de buurt deden. De huidige burgemeester rekent je er keihard op af. Dit is verworden tot platvloers coffeeshopje pesten.”

Begin mei besloten de VOCM-coffeeshops weer drugs te gaan verkopen aan buitenlanders, wat leidde tot tal van politie-invallen en de sluiting van een groot deel van de dertien shops. Woensdag nog heeft de gemeente bepaald dat de coffeeshop Lucky Time voor drie maanden dicht moet. Volgens een woordvoerder van de gemeente is enkele weken geleden geconstateerd dat er aan buitenlanders werd verkocht.

Volgens Josemans zijn er nu nog drie coffeeshops geopend in Maastricht. Het gaat om Fantasia en Missouri, beide aangesloten bij de VOCM, en Boni, dat nooit aan buitenlanders heeft verkocht.