OM legt beslag op villa van VVD’er Houwers

VVD’er Johan Houwers moest vorige week zijn Tweede Kamerlidmaatschap inleveren en dreigt nu ook zijn huis kwijt te raken vanwege een verdenking van hypotheekfraude. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op het landgoed van Houwers in Winterswijk. Het OM wil zeker stellen dat, na een mogelijke veroordeling, het financiële voordeel dat Houwers van de fraude heeft gehad ‘geplukt’ kan worden. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in Arnhem na berichtgeving in het Algemeen Dagblad.

Houwers trad vorige week terug als Tweede Kamerlid voor de VVD omdat de Rijksrecherche een aangifte van zijn hypotheekverstrekker onderzoekt. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Houwers, zelf makelaar, zou hebben gelogen over zijn inkomsten bij de aanvraag van een hypotheek van 1 miljoen euro in 2010. Tijdens zijn Kamerlidmaatschap leende hij nog een paar ton met het landgoed als onderpand.

Of Houwers vervolgd wordt, is nog niet zeker. Het OM noemt de beslaglegging „een nieuwe stap in het onderzoek”.