OM eist opname jihadstrijder in psychiatrisch ziekenhuis

Een foto van Homs, gisteren. Foto AFP / Sam kaine

Mohammed G., die ervan wordt verdacht dat hij naar Syrië wilde afreizen om daar te strijden tegen president Assad, moet volgens het Openbaar Ministerie een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat is de strafeis in de zaak tegen hem, werd zojuist bekend. G. staat terecht vanwege het voorbereiden van een terreurdaad.

Twitter avatar MirJournalist MirJournalist Mohammed moet gezien zijn psychische toestand ontslagen worden van rechtsvervolging. Wel een jaar behandeling in psychiatrisch ziekenhuis.

Op basis van een analyse van een expert komt het OM tot de conclusie dat hij ontoerekeningsvatbaar is, meldt NRC-verslaggever Brian van der Bol, die bij het proces aanwezig is:

“Hij hoort stemmen in zijn hoofd en ziet spoken. Er is volgens hem een innerlijke strijder in hem die dit heeft gedaan, die losstaat van hemzelf. Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging.”

Eerste zaak tegen jihadreiziger

De 24-jarige G., een Iraakse Nederlander, werd vorig jaar november aangehouden met twee andere verdachten. Ze waren van plan om naar Syrië af te reizen om tegen Assad te strijden. Twee van hen hadden al tickets geboekt om via Brussel naar de grens met Turkije af te reizen. Ook werden er wapens gevonden.

Het is de eerste keer dat iemand terechtstaat vanwege een mogelijke jihadreis. Bij toerekeningsvatbaarheid staat hierop gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Over de andere twee verdachten is nog niet beslist.

Lees in ons achtergrondartikel waarom dit een belangrijk proces is.

    • Mirjam Remie