Programma’s als Oh Oh Cherso: onzinnig gezuip of subcultuur in beeld?

Na de sigaret van Hans Teeuwen in Zomergasten, is vandaag het drankgebruik op televisie het gesprek van de dag. De alcoholbranche en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) willen dat RTL stopt met het uitzenden van ‘onzinnige zuipprogramma’s’ zoals Oh Oh Cherso.

Sniper (Vincent), Jokertje (Robert), Little Princess (Roos), Sterretje (Tony), Barbie (Samantha) en Kabouter (Bibi) in 2010 op het verjaardagsfeestje van Jokertje in Club Le Paris in Den Haag. Foto ANP / Valerie Kuypers

Na de sigaret van Hans Teeuwen in Zomergasten, is vandaag het drankgebruik op televisie het gesprek van de dag. De alcoholbranche en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) willen dat RTL stopt met het uitzenden van ‘onzinnige zuipprogramma’s’ zoals Oh Oh Cherso.

Betutteling, vinden sommigen.

Twitter avatar lammert Lammert de Bruin Rook op werkplek is schadelijk. Maar stomdronken vervelende gasten om je heen die de boel onder pissen en mensen op de bek timmeren niet.
Twitter avatar WillemBosch Willem Bosch Alcoholmisbruik moet van tv. Niemals. Vooral te veel blijven drinken jongeren. Alle coole kinderen doen het.

Maar volgens Stiva draait het in programma’s als Oh Oh Cherso alleen om alcoholmisbruik en krijgen jongeren erdoor het idee dat ‘zuipen de norm is’. Hoewel jongeren steeds minder drinken bestaat volgens Stiva toch het idee dat ze juist meer drinken, en “dat beeld wordt hardnekkig in stand gehouden door programma’s waarbij alcoholmisbruik de norm lijkt te zijn”.

RTL is een beetje verbaasd

RTL heeft inmiddels ook gereageerd op de oproep van Stiva, en wel ‘een beetje verbaasd‘. Stiva heeft er namelijk voor gekozen het bericht naar buiten te brengen vlak voor de uitzendingen van Het Wilde Oosten, een nieuw RTL-programma, omdat dit programma een vervolg op Oh Oh Cherso zou zijn. Niet waar, zegt RTL: het is een heel ander programma, over het leven van jongvolwassenen waarbij alcohol en het gebruik ervan “slechts een onderdeel” is van het programma.

Peter de Wolf noemt het tegenover nrc.nl “een beetje flauw” om te zeggen dat het over iets anders gaat:

“Er worden acht vrienden verzameld. En in plaats van dat ze uit Den Haag komen, komen ze uit de Achterhoek. En in plaats van op Kreta, gaan ze in Nederland op pad. Het is dezelfde formule in een ander format. Ook in andere programma’s de afgelopen tijd, zoals Jokertjes Jawoord, gaat het om alcohol. Ze hebben de schijn tegen zich.”

En Jersey Shore dan, de Amerikaanse variant die te zien is op MTV; daar wordt toch ook flink in gezopen? Het gaat Stiva niet om specifiek Oh Oh Cherso, “het is een boodschap aan zenders in het algemeen”, zegt De Wolf.

“De aanleiding is de aankondiging van Oh Oh Cherso, of Het Wilde Oosten. In principe geldt deze boodschap voor alle zenders. Het gaat er gewoon om dat er best veel televisieprogramma’s zijn waarin het zuipen centraal staat.”

RTL-woordvoerder Karin Bouwknegt zegt dat er nog niets gemonteerd is. “Dus ik vind het knap dat de Stiva dan nu al conclusies trekt.

“Ik wil vooral benadrukken waar het wél over gaat, en het gaat over meer dan alleen alcohol. Over het nuchtere karakter van jongeren uit de Achterhoek bijvoorbeeld. En ja, ze feesten. Dat is bij al die programma’s: het is een subcultuur die je in beeld brengt. En daar wordt gefeest en gedronken. Maar dat is niet wat centraal staat.”

Het Wilde Oosten bracht ook Twentse politiek al in beroering

En wel omdat er een artikel verscheen onder de kop Tukker-versie Oh Oh Cherso in de maak. Daar was gemeenteraadsfractie van Gemeentebelangen Twenterand niet blij mee. Vooral niet omdat veel jongeren op Twitter en Facebook zeiden mee te willen doen aan de show.

Twitter avatar LnvanderHoek Linda. @Chantaldhaan Ik ook! Jammer dat ik geen tukker ben en niet kan zuipen als een idioot xD

Uiteindelijk bleek het een misverstand: de serie gaat niet over ‘Tukkers’, maar over jongeren uit de Achterhoek.

    • Mirjam Remie