Nieuwe topman moet Siemens in rustiger vaarwater brengen

Joe Kaeser (links) en de ontslagen CEO Peter Löscher (rechts). Foto AP / Matthias Schrader

Joe Kaeser, tot voor kort de financiële topman van Siemens, gaat per 1 augustus het hele bedrijf leiden. Hij is de opvolger van Peter Löscher, die keer op keer moest melden dat omzet en winst achterbleven bij de doelstellingen en zaterdag werd ontslagen. De benoeming van Kaeser was unaniem, meldt het industriële conglomeraat vandaag.

Joe Kaeser trad 33 jaar geleden als Josef Käser in dienst bij Siemens. Een baan in Amerika bezorgde hem de nieuwe naam, die hij na zijn terugkeer in München bleef voeren. Sinds 2006 maakt hij deel uit van de concernleiding. Hij is een van de weinigen die de schoonmaak na de corruptiezaken overleefden.

Siemens was verwikkeld in een reeks smeergeldaffaires toen Peter Löscher in 2007 aantrad als bestuursvoorzitter. Onder leiding van Löscher moesten veel topmanagers vertrekken. Siemens betaalde 2,5 miljard dollar aan rechtszaken en schikkingen.

In de zes jaar dat Löscher aan het roer stond daalde de beurswaarde van het bedrijf met 25 miljard euro, van 96 miljard euro in 2007 naar 71 miljard euro nu. Vandaag schrijft NRC Handelsblad:

“In de industriële tak dreigt Siemens achterop te raken bij zijn grootste rivalen, General Electric en ABB. En onlangs beëindigde het zijn vruchteloze samenwerking met het Finse Nokia in de telecom. In de energiesector worstelt Siemens met het afscheid van kernenergie en omschakeling naar duurzame energie. Dat werd duidelijk door dure vertragingen bij de aansluiting van windenergieparken op het stroomnet en in terugtrekking uit zonne-energie. Ten slotte slaagde Siemens er niet in om ICE-hogesnelheidstreinen op tijd te leveren.”

De Frankfurter Allgemeine Zeitung noemde Siemens een “icoon met tering”. Zelfs bondskanselier Angela Merkel liet zich erover uit. Ze noemde maandag het bedrijf “een vlaggenschip van de Duitse economie”, waarbij het volgens Merkel belangrijk is dat “dit wereldconcern weer in rustig vaarwater komt.”

Om de winstgevendheid van de verschillende sectoren te vergroten, ging Siemens uit van een lichte omzetgroei in het boekjaar 2013-2014. Die groei laat echter op zich wachten, blijkt uit de de derdekwartaalcijfers. Daarom laat het bedrijf de doelstelling los van een winstmarge van twaalf procent aan het einde van het boekjaar.

Siemens schreef in het derde kwartaal 436 miljoen euro af op kostenbesparingen en verwacht dit boekjaar in totaal een miljard euro af te schrijven op dit onderdeel. Het bedrijf is naar eigen zeggen op koers met de besparingen.

    • Alex van der Hulst