Nieuw op WK zwemmen: je naar beneden laten storten vanaf 27 meter

Vanaf 27 meter hoogte – dat zijn ongeveer negen verdiepingen van een gebouw – naar beneden springen vanaf een duikplank. Dat is sinds deze week een officiële sport bij het WK zwemmen in Barcelona. Het heet ‘high diving’ en trekt de aandacht om het zo spectaculair is.

De Brit Gary Hunt in actie bij het onderdeel high diving. Foto AFP / Javier Soriano

Vanaf 27 meter hoogte - dat zijn ongeveer negen verdiepingen van een gebouw - naar beneden springen vanaf een duikplank. Dat is sinds deze week een officiële sport bij het WK zwemmen in Barcelona. Het heet ‘high diving’ en trekt de aandacht om het zo spectaculair is.

De Amerikaanse Cesilie Carlton werd gisteren de eerste wereldkampioen high diving bij de vrouwen. Zij stortte zich vanaf twintig meter in het water bij de kades van de Port Vell. De mannen, die dus vanaf een zeven meter hoger platform te water gaan, springen vanaf 16.00 uur vanmiddag hun finale.

Bekijk hier een samenvatting van de eerste ronde van maandag:

Oorsprong zou bij koning Maui liggen

De oorsprong van high diving ligt volgens de overlevering aan het einde van de achttiende eeuw in de wateren bij Kaunolu, op het eilandje Lanai, bij Hawaii. Daar gebruikte de laatste onafhankelijke koning van Maui, Kahekili, de sprong als inwijdingsritueel voor jonge mannen. Door hem te volgen toonden zij hun moed en loyaliteit.

Als sport is het duiken nog jong. Pas sinds 1997 wordt jaarlijks een WK gehouden. Vier jaar geleden kreeg het een nieuwe impuls toen Red Bull, sponsor van extreme sporten, de sport oppikte. De duikers hebben sindsdien hun eigen ‘Cliff Diving World Series’, een reeks wedstrijden die een select groepje van twintig duikers naar alle uithoeken van de wereld voert, van stellages in de havens van wereldsteden tot hoge rotsen op afgelegen eilanden. De sport is dit jaar voor het eerst onderdeel van de WK zwemmen.

High diving is het wezen van topsport, schreef onze sportredacteur Rob Schoof gisteren in NRC Handelsblad:

Zoeken naar nieuwe grenzen, een wereld waar nog nooit iemand is geweest. Noem het de redbullisering van de sport: speurend naar extreme disciplines om aandacht te trekken van nieuwe kijkers, media en sponsors. Sporten waarbij de risico’s een paar tandjes hoger zijn: van een berg schaatsen door een ijskanaal, kitesurfen, of zeilen met kolossale catamarans. En duiken van duizelingwekkende hoogten.

De Fransman Cyrille Oumedjkane stort zich in het water van de haven van Barcelona.

De Fransman Cyrille Oumedjkane stort zich in het water van de haven van Barcelona. Foto AFP / Javier Soriano

‘Als je in een zwembad duikt, wordt het saai’

Klassementsleider voorafgaand aan de finale van vanmiddag is de Colombiaan Orlando Duque. “Als je in een zwembad duikt wordt het saai, na een tijdje”, zei hij aan de vooravond van de WK in Barcelona. “Alle baden zijn hetzelfde. Dan ga je nadenken over duiken van grotere hoogten. Totdat je op een platform van 27 meter hoogte staat.” Hij is blij dat zijn sport nu een officiële WK-sport is.

“Als je een sport met zoveel passie doet is het geweldig dat je eindelijk op het allerhoogste niveau kan duiken. Dit is de erkenning van wat wij doen.”

Bekijk hier een sprong van Duque in Barcelona:

http://www.youtube.com/watch?v=OtksOgSY9QE

De hoogste lancering ooit – voor zover het duiken als sport betrof – staat overigens op naam van de Zwitserse stuntman Olivier Favre. In 1987 dook hij in het Franse Villers-le-Lac van een hoogte van 53,90 meter in het water.

    • Pim van den Dool