Na 3 jaar absentie keert Stalin terug in zijn Gori

Jozef Stalin keert terug in zijn geboorteplaats Gori. Eind dit jaar wordt het standbeeld, dat in 2010 is ontmanteld, weer opgetuigd in het stadje in Georgië waar de ‘leider’ met een hoofdletter L ongeveer 135 jaar geleden als Jozef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili werd geboren. Zij het niet op het centrale plein voor het gemeentehuis, maar voor het mausoleum een paar blokken verderop in Gori.

De drijvende kracht achter de terugkeer van Stalin (1879-1953) is de gemeenteraad, die op zijn beurt gehoor heeft gegeven aan een appèl van de vereniging ‘Leve Stalin’. Op 21 juni, de dag dat Hitler in 1941 operatie Barbarossa tegen de Sovjet-Unie begon, voerde deze club actie voor rehabilitatie van het beeld van deze „grootse persoonlijkheid” uit Georgië.

Hoewel sommigen menen dat Stalin geen Georgiër is maar een Osseet, is de Sovjetleider nooit uit het straatbeeld verdwenen. Niemand durfde zijn beeltenis aan te pakken. President Mikheil Saakasjvili, die in 2004 op een anti sovjetprogramma aan de macht kwam, deed ook zeven jaar niets. Pas in 2010 liet hij het standbeeld in Gori neerhalen: uit angst voor protesten niet op klaarlichte dag maar ‘s nachts. Zijn terugkeer noemde Saakasjvili gisteren een „staatsvijandige en barbaarse daad tegen de natie”. Saakasjvili is nog drie maanden president.