Megaschikking oliehandelaar

Nederlandse bankier en oliehandelaar John Deuss koopt vervolging af met 34,5 miljoen euro.

John Deuss Foto ANP

Het is absoluut geen schuldbekentenis, benadrukt zijn advocaat. Toch koopt de op Bermuda woonachtige zakenman John Deuss (1942) zijn vervolging af. Gisteren werd bekend dat de in Nijmegen geboren oliehandelaar 34,5 miljoen euro betaalt aan het Openbaar Ministerie (OM): een van de hoogste schikkingen in de Nederlandse geschiedenis.

In ruil daarvoor wordt de vervolging van Deuss, zijn zus Tineke en zijn First Curaçao International Bank (FCIB) stopgezet. Deuss werd in 2006 gearresteerd omdat FICB spil zou zijn in een omvangrijke btw-fraudezaak in Engeland. Met het rondpompen van geld via internetrekeningen bij FCIB troggelden fraudeurs de Britse fiscus zo’n 7 miljard euro zijn af. Het OM begon een onderzoek en ontdekte dat FCIB draaide via servers in Berg en Dal.

De rechtbank Arnhem veroordeelde Deuss vorig jaar voor illegaal bankieren en het niet melden van verdachte transacties. FCIB kreeg een boete van 1,2 miljoen euro, Deuss en zijn zuster beiden een boete van 327.000 euro. Die veroordeling wordt met de schikking onherroepelijk. Tegelijkertijd wordt vervolging wegens witwassen gestaakt. Inclusief de boetes ontvangt het OM in totaal dus bijna 37 miljoen euro.

Het is „een van de hoogste schikkingen ooit”, aldus het OM. In de Klimop-vastgoedfraudezaak werd met vastgoedmagnaat Harry Hilders voor 40 miljoen euro geschikt, maar dat geld ging vooral naar de benadeelden. De miljoenen van Deuss zijn volledig voor de staatskas.

Deuss begon als autohandelaar, maar ging na een faillissement eind jaren ’60 in olie handelen. Om fiscale redenen verhuisde hij snel met zijn bedrijf naar Bermuda. In 1973 richtte hij de First Curaçao International Bank (FCIB) op. Eerst alleen bedoeld voor zijn eigen bedrijf JOC Oil (John’s Own Company), later voor zijn verzameling bedrijven onder de noemer Transworld Oil Group. Vanaf 1997 ging FCIB ook andere klanten bedienen.

Deuss opereerde in de luwte. Sporadisch kwam hij in het nieuws, bijvoorbeeld toen er in 1985 brand werd gesticht in zijn kasteel in Berg en Dal. Die actie werd opgeëist door actiegroep ‘Pyromanen tegen Apartheid’. Deuss omzeilde destijds de olieboycot tegen Zuid-Afrika.

Volgens zijn advocaat Daan Doorenbos is de megaschikking om „pragmatische redenen” gesloten. De rechtsgang zou nog jaren kunnen duren. Ook na de schikking blijft Deuss een vermogend man. Zakenblad Quote rekent hem tot de vijftig rijkste Nederlanders: hij heeft een vermogen van 470 miljoen euro.