Lokale woede in beeld

Een Britse blog verzamelt foto’s uit lokale kranten waarop burgers hun woede illustreren.

Ook voor lokaal nieuws is het komkommertijd. De gemeenteraad is met reces en bij de winkeliersvereniging neemt niemand de telefoon op. Toch hebben buurt- en stadskrant één voordeel: burgers blijven boos. Zoals de kroegbaas die meent dat de politie te weinig doet tegen dubbelparkeren voor zijn café. Of de tuinbeheerder die de jeugd van tegenwoordig laakt na de onthoofding van enkele tuinkabouters.

Sinds jaar en dag belt de boze burger naar de lokale krant. Die stuurt ogenblikkelijk een verslaggever én een fotograaf. De laatste schiet steevast een portret („Niet lachen alstublieft!”) waarop de burger met een gebaar of een attribuut de reden van de woede illustreert. Een vrouw duwt een schep met hondenpoep de lens in. Kop: „Woede over wildpoepen in Sydney Park”. Een kalende man houdt een fles boven zijn hoofd: „Buurtsuper verkoopt saladedressing ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum”. Een elfjarig meisje dat is weggestuurd van vakantiekamp na overtreding van een chocoladeverbod, steekt verongelijkt een chocoladereep in de lucht.

Deze foto’s zijn allemaal te vinden op de blog Angry People in Local Newspapers. Dagelijks sturen fans foto’s van dit vaste genre uit het lokale nieuws naar blogger Alistair Coleman. Die publiceert ze, met een link naar het artikel.

Wie deze ode aan de lokale nieuwsfotografie bekijkt, kan zich slechts met verbazing afvragen waarom Coleman de prijs won voor de geestigste blog van Engeland met ‘Scaryduck’, een andere site die aanzienlijk minder geestig is. De kop dreunt al door mijn hoofd: „Dagbladjournalist begrijpt niet waarom zijn favoriete blog niet heeft gewonnen.” De fotograaf mag mij vragen een hamer boven mijn laptop te houden.

    • Pieter van Os