Lady Gaga is terug in spotlights

Lady Gaga Foto Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin

Ze was zes maanden van de radar verdwenen, na een heupoperatie, maar bereidt nu een spectaculaire comeback in de spotlights voor, in stapjes die haar publiek telkens doet hongeren naar meer.

Onlangs liet Lady Gaga zich naakt fotograferen voor het tijdschrift V, door het fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Vrijdag zette ze een foto op Twitter die eveneens door hen is gemaakt, voor haar nieuwe album Artpop, dat op 11 november uitkomt. Een kunstzinnige foto, waarop ze naakt zit op een stoel gemaakt van printplaten van computers. Ze draagt alleen een bizarre bril en zwarte laarsjes.

Gisteren kreeg de dagelijkse modekrant Womens Wear Daily de primeur van de coverfoto van haar nieuwe single, die op 19 augustus verschijnt. Zo wakkert ze de nieuwsgierigheid naar haar nieuwe album flink aan.

Lady Gaga leeft voor het applaus, zegt ze, en dat is ook waar de single Applause over gaat. Niemand weet nog hoe het nummer klinkt of hoe de videoclip eruitziet, die ook door Van Lamsweerde en Matadin is gemaakt. Alleen de foto voor de hoes is nu bekend. Lady Gaga heeft het beeld uit de videoclip zelf uitgekozen. Haar gezicht, wit geschminkt en besmeurd met uitgelopen, regenboogkleurige make-up, piept tussen een witte jas door, haar haar is verborgen achter een zwarte haarband. Lady Gaga zegt dat ze hier haar kwetsbare kant toont. „Als ik ernaar kijk”, zegt ze in What Women Wear, „dan zie ik een behoefte aan applaus. Ik zie dat er een leegte is die van het podium aflekt, dat de artiest leeg is, dat de kunst voor je ogen verandert in iets anders. Iets menselijkers, iets eerlijkers.” De zangeres zegt dat ze tot tranen toe geroerd was tijdens de opnames.