Zo maakt Mugabes jeugd oppositieleider Tsvangirai belachelijk

De campagne voor de presidentsverkiezingen in Zimbabwe van vandaag is vrijer dan vijf jaar geleden. Maar oppositiepartij MDC wordt nog steeds geterroriseerd door jeugd van Mugabe’s partij ZANU-PF, die ook online een groot offensief tegen MDC-leider Tsvangirai voerde.

De jeugd van ZANU-PF is berucht in Zimbabwe. Ze vormen een bende met de naam Chipangana, een woord dat velen in de buurt niet eens durven te fluisteren. De jongeren van ZANU-PF heeft marktkooplieden die de MDC steunen hun kraam uitgeslagen. Een MDC-kantoor is al eerder in de fik gestoken en de bende heeft campagne voerende rivalen verdreven.

Ook op internet is de jeugd van Mugabe actief. Op de Facebookpagina Team Zanu-PF 2013 verscheen de afgelopen weken een reeks filmpjes, door Foreign Policy op een rij gezet, waarin Tsvangirai onderuit wordt gehaald. Zo maakte Team Zanu-PF 2013 een clipje over de vermeende slechte omgang van Tsvangirai met vrouwen en zijn stuntelige optredens op het internationale toneel.

De vraag is of de propaganda die aanhangers van Mugabe ook via de staatsmedia verspreiden dit keer voldoende is om Tsvangirai, die in 2008 al een vergeefse gooi naar het presidentschap deed, van een verkiezingsoverwinning af te houden. Betrouwbare opiniepeilingen zijn er overigens niet. Officieel moet de uitslag binnen vijf dagen bekend moeten zijn. In 2008 duurde het vijf weken.

‘Tsvangirai must respect women’

‘Morgan Tsvangirai: a national embarrassment’

Listen to Tsvangirai’s dirty words

Make the Zimbabwean economy scream

Tsvangirai is no Mandela

    • Pim van den Dool