Kijken: Amerikaanse student zat dagen in politiecel zonder eten en drinken

Een 25-jarige student uit Californië krijgt van de Amerikaanse overheid 4,1 miljoen dollar (ruim drie miljoen euro) smartengeld omdat hij vorig jaar ruim vier dagen opgesloten heeft gezeten in een politiecel zonder ramen en hij al die tijd niets te eten of te drinken heeft gekregen. Kennelijk was men hem vergeten. Bekijk hier een kort interview met hem van vorig jaar.

Archieffoto van Daniel Chong uit mei 2012. Foto AP / U-T San Diego, K.C. Alfred

Een 25-jarige student uit San Diego, Californië krijgt van de Amerikaanse overheid 4,1 miljoen dollar (ruim drie miljoen euro) smartengeld omdat hij vorig jaar ruim vier dagen opgesloten zat in een politiecel zonder ramen, en hij al die tijd niets te eten of te drinken kreeg. Kennelijk was men hem vergeten. In ruil voor het smartengeld ziet Daniel Chong af van juridische stappen.

Chong was nergens van beschuldigd

Chong werd in april 2012 door agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA opgepakt in het huis van een vriend, waar de DEA een inval deed en een grote hoeveelheid drugs aantrof. Chong was er volgens eigen zeggen alleen marihuana aan het roken.

Met acht anderen werd hij opgepakt. Hij werd in de cel gezet in een politiebureau in San Diego en kreeg na een eerste verhoor te horen dat er geen aanklacht tegen hem liep. Men zei dat hij binnenkort zou worden opgehaald. Dat gebeurde echter niet. Ruim vier dagen zat hij moederziel alleen in de cel, zonder eten en drinken, met handboeien om.

Chong dronk zijn eigen urine om in leven te blijven

Na twee dagen geboeid te zijn opgesloten in een krappe bewaarcel en wanhopig door gebrek aan eten en drinken, hield Daniel Chong op zich af te vragen waarom hij niet werd vrijgelaten. Hij begon te denken aan hoe hij in leven kon blijven, en later aan hoe hij zelfmoord kon plegen.

Chong heeft verklaard dat hij uiteindelijk zijn urine is gaan drinken om in leven te blijven. Hij viel razendsnel af en wist zijn handboeien af te krijgen, maar uit de cel kwam hij niet. Poeder dat al in zijn cel lag, at hij op van de honger. Dat bleek later methamfetamine te zijn. Hij ging hallucineren, dacht dat agenten hem met gas door de ventilatiegaten probeerden te vergiftigen, en was er na een tijdje van overtuigd dat hij het er niet levend vanaf zou brengen. Hij beet de glazen in zijn bril kapot om met een glasscherf ‘sorry, mam’ in zijn arm te kerven. Hij kwam niet verder dan de ‘s’.

Uiteindelijk wist hij, vervuild door zijn eigen uitwerpselen, een veter aan de onderkant van zijn celdeur naar buiten te wurmen en het op een schreeuwen te zetten toen hij menselijke geluiden hoorde. Toen pas werd hij ontdekt. Na zijn vrijlating moest hij vijf dagen bijkomen in een ziekenhuis wegens uitdroging, nierfalen, krampen en een geperforeerde slokdarm. Hij verloor 6,8 kilo.

Kijken: een kort interview met Chong van vorig jaar

“Ik kon me niet voorstellen dat ze me echt waren vergeten,” zegt Chong in een interview van vorig jaar mei met NBC San Diego:

Een ernstig ongeluk

De advocaten van Chong hadden een claim ingediend van 15 miljoen euro, omdat hun client volgens hen door de DEA is blootgesteld aan marteling. 3,1 miljoen is nu toegekend. De DEA heeft excuses aangeboden en ook maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo moeten ingesloten verdachten dagelijks worden gecheckt en dienen er camera’s in de cellen te zijn.

Chong wil met het geld een huis voor zijn ouders kopen. Een jaar later ziet Chong het als een, weliswaar ernstig, ongeluk:

Zijn advocaten geven aan tevreden te zijn met de schadevergoeding en excuses van de DEA, maar benadrukken ook dat Chong door de gebeurtenissen last heeft van een posttraumatische stoornis:

    • Anouk van Kampen