VN naar Syrië voor onderzoek naar inzet chemische wapens

Een lid van de Syrische regeringstroepen in Jobal bij Damascus op een foto van het Syrische persbureau SANA Foto AFP/ SANA

Inspecteurs van de Verenigde Naties gaan “zo snel mogelijk” naar Syrië om daar op drie plekken van vermeende inzet van chemische wapens onderzoek te doen. Syrië geeft de VN toegang.

Dat zei VN-woordvoerder Martin Nesirky vandaag, schrijft persbureau AFP. Slechts een van de plekken van onderzoek maakte Nesirky bekend: Khan Al-Assal, een plaats buiten de stad Aleppo. Die plaats werd vandaag nog door regeringstroepen van president Bashar al-Assad aangevallen, nadat de rebellen het vorige week hadden veroverd.

Het incident waar het onderzoek naar zal plaatsvinden is er een van 19 maart. Regeringstroepen en rebellen hebben elkaar over en weer beschuldigd een chemische aanval te hebben gepleegd waarbij toen ten minste 30 mensen omkwamen.

Een eerder inspectieplan van de VN werd door het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken nog afgewezen in april. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zou het onderzoek veel te breed hebben getrokken. Het zou een schending van de Syrische soevereiniteit zijn geweest om de VN in het hele land toegang te geven. Toegang is er nu dus wel, maar die is alsnog beperkt.

Steeds sterkere aanwijzingen

Gedurende de al twee jaar durende burgeroorlog in het land, hebben het leger van president Bashar al-Assad en de rebellen elkaar over en weer beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Andere landen spraken zich ook in steeds sterkere mate uit over de vermeende inzet. Rusland zei in maart dat rebellen chemische wapens hadden gebruikt.

Volgens Frankrijk was er “geen twijfel” dat de regering dit had gedaan, ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit gezegd. De VS achten het inmiddels echt bewezen dat er bij dergelijke aanvallen mogelijk 150 mensen zijn omgekomen. President Obama heeft de inzet van chemische wapens door de regeringstroepen van Assad al een “rode lijn” genoemd. De VS zouden wanneer deze overschreden werd mogelijk ingrijpen in het land.

De Zweedse hoogleraar Ake Sellström leidt namens de VN sinds eind maart het officiële onafhankelijke onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië.

    • Frank Huiskamp