India krijgt een nieuwe deelstaat: Telangana

India krijgt er een deelstaat bij: Telangana, in het zuiden van het land. Gisteren kondigden de regerende Congrespartij en haar coalitiegenoten aan de wens naar zelfstandigheid van de ruim 35 miljoen Telugu-sprekende inwoners van de regio te zullen ondersteunen. Binnen een half jaar kan de totstandkoming van India’s 29ste deelstaat een feit zijn. Critici vrezen dat nu een doos van Pandora is geopend en dat ook andere regio’s hun strijd voor zelfstandigheid zullen opvoeren.

Over afsplitsing van Telangana van de deelstaat Andhra Pradesh, nu nog bijna 85 miljoen inwoners, wordt al sinds de jaren vijftig gesproken. De inwoners van Telangana voelen zich achtergesteld door die in het zuiden en in de kuststrook van Andrha Pradesh: bij de verdeling van banen en bij het beheer van waterlopen, zoals de rivier Krishna. Bovendien is onze cultuur ‘anders’, zeggen de Telugu-sprekenden.

Over zelfstandigheid is harde strijd gevoerd. De afgelopen tien jaar zijn zo’n duizend mensen gestorven, als gevolg van hongerstakingen, demonstratieve zelfmoorden en bij veldslagen met de politie.

Al eerder zijn beloften gedaan over afsplitsing, maar dit keer lijkt het er echt van te komen. Toch is er grote weerstand te verwachten, vooral over de positie van Hyderabad met zijn vele hoogstaande hightechbedrijven die over de hele wereld opereren. Hyderabad blijft de komende tien jaar de hoofdstad van Andhra Pradesh, maar wordt ook de hoofdstad van de nieuwe, door landbouw gedomineerde deelstaat (waardoor het wordt omsloten), zo is afgesproken.