Homo’s mogen wel naar Sotsji

De invloed van het IOC op de nationale regeringen in het land van de Spelen reikt verder dan een extra spitsstrook op de stadionwegen. Zo past Rusland de onlangs ingevoerde antihomowet niet toe tijdens de Spelen van Sotsji in februari 2014.

„Het IOC heeft vanuit het hoogste regeringsniveau de garantie dat die wet niet geldt voor de deelnemers aan de Spelen”, luidt de reactie vanuit het IOC-hoofdkantoor in Lausanne.

President Poetin tekende op 30 juni een wet die ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties’ verbiedt. Zo riskeren mensen die in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit praten hoge boetes. Het besluit leidde wereldwijd tot boze reacties.

Vorige week waarschuwde Boris Dittrich, directeur seksuele minderheden van Human Rights Watch, dat de lesbische schaatsster Ireen Wüst in Sotsji in de cel zou kunnen belanden.