Hitte in Shanghai eist tientallen levens

Inwoners van Shanghai zoeken verkoeling in een metrostation. Foto AFP / Peter Parks

De extreme hitte in Shanghai heeft aan ten minste tien mensen het leven gekost, meldt een woordvoerder van de gezondheidsdiensten vandaag. Al 24 dagen komt de temperatuur boven de 35 graden, vandaag werd het 39,8 graden in Shanghai.

Het is de afgelopen 140 jaar niet zo heet geweest in Shanghai en omgeving. Ook in een aantal centrale en oostelijke provincies is het bloedheet en hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor temperaturen van 41 graden Celsius.

Sinds afgelopen vrijdag zijn minstens tien mensen overleden vanwege de warmte, zei Leng Guangming, woordvoerder van de gezondheidsdiensten in de regio, vandaag. De hittegolf heeft een stormloop veroorzaakt op zwembaden. Ook schuilen bewoners in metrostations voor de hitte.

De Chinese meteorologische dienst waarschuwt dat het ten zuiden van de rivier Yangtze nog een week boven de 35 graden kan blijven.

De Chinese televisie liet zien hoe je een stuk vlees kan bakken op een marmeren ondergrond in de buitenlucht.

    • Alex van der Hulst