Figuranten

Foto’s Joost van der Vleuten

De nietsvermoedende passanten moeten niet denken dat deze foto’s om hen draaien. Ze zijn slechts figuranten in een poging om de vier seizoenen vast te leggen. „Stipjes in gekaderde observaties van 15 vierkante meter”, zoals documentairefotograaf Joost van der Vleuten het zelf zegt. Sinds twee jaar fotografeert hij op willekeurige basis mensen die onder zijn balkon op de dertiende verdieping van zijn flat in Rotterdam verschijnen.

Van der Vleuten probeert de combinatie van stedelijke ontwikkelingen en ruimtelijke planning in zijn foto’s vast te leggen. Hij houdt van een vaste structuur in zijn compositie. Zijn inspiratiebron is de beroemde Zwitsers-Franse architect Le Corbusier die een appartement als een ‘leegstaande machine’ beschrijft.

Zijn flat is een inspirerende omgeving voor Van der Vleuten. Dat blijkt uit zijn voorgaande reeks ‘Machine for living’ waar elementen zoals de bezoekerslift van het flatgebouw centraal staan. Deze reeks ‘Balcony Scenes’ bestaat uit honderden foto’s, die langzaam een eigen leven leiden. Van der Vleuten uploadt regelmatig enkele van zijn foto’s op Facebook, die zelfs worden gedeeld door collega-fotografen uit Tokio.